ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Освітній омбудсмен: Перевірка одягу учнів непотрібна та незаконна

Заборона учням відвідувати заняття через відсутність обов’язкової шкільної форми або “не такого одягу для школи” порушує їхнє право на освіту. Про це повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

За його словами, одяг для школи є вільним вибором дитини та/або її батьків. Будь-які вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу є неприпустимими та незаконними.

Горбачов розповів, що до Служби освітнього омбудсмена надходять звернення, а в соцмережах ширяться дописи від батьків про те, що їхніх дітей змушують носити шкільну форму або певну форму одягу.

“Батьки повідомляють про шкільні “рейди” під час занять щодо зовнішнього вигляду учнів, які здійснюють педагогічні працівники та адміністрація шкіл. Дітей не допускають до занять або відсторонюють через їхній зовнішній вигляд”, – повідомив Горбачов.

Він закликав педагогів та адміністрацію закладів освіти припинити заходи з перевірки одягу учнів, оскільки це є порушенням права дітей на освіту.

“Заборона відвідувати учнем заняття через відсутність обов’язкової шкільної форми або “не такий одяг для школи” порушує його право на освіту”, – наголосив Горбачов.

Він зазначив, що відсторонення від занять і скерування дитини додому для переодягання під час освітнього процесу може створити загрозу її життю та здоров'ю.

“Адже замість того, щоб перебувати у школі, дитина може знаходитися будь-де, а у разі повітряної тривоги під час занять, вона не буде під наглядом вчителя в укритті. Відповідальність за життя і здоров’я учня в цей час несе та людина, яка здійснила цю незаконну дію”, – пояснив освітній омбудсмен.

Він також підкреслив, що ані статут, ані положення про шкільну форму не мають вищої сили, ніж закон.

За його словами, жоден нормативний документ не передбачає обов’язкового носіння шкільної форми. Тому вимога, наведена в статутах шкіл, є незаконною.

“Служба освітнього омбудсмена нагадує, що одяг для школи – це вільний вибір дитини та/або її батьків. Єдиними рекомендаціями до такого одягу є охайність, відповідність сезону, зручність, зокрема під час перебування учнів в укриттях. Жодні вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу є неприпустимими та незаконними”, – наголосив Горбачов.

У разі примусу носити шкільну форму або певний тип одягу скаргу щодо порушення права дитини на освіту можна подати тут

Liked the article?
Help us be even more cool!