ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Основні згадки про мігрантів у медіа припадають на кримінальні новини та ДТП – дослідження

17.12.2021, 13:00

42% згадок про мігрантів у національних медіа і 64% – у регіональних припадають на кримінальні новини та повідомлення про ДТП. Ця тематика задає тональність і формат наративів, що створюють токсичний образ мігрантів та іноземців в українських медіа.

Такими є результати дослідження, проведеного Інститутом масової інформації в співпраці з Міжнародною організацією з міграції (МОМ), Агентством ООН з питань міграції щодо наративів українських ЗМІ про мігрантів.

Причиною такого нерівномірного висвітлення можуть бути джерела, на які спираються медіа. Дослідження виявило, що 45% згадок про мігрантів у регіональних медіа і 38% в національних спиралися на офіційні повідомлення. Здебільшого це були пресрелізи правоохоронних органів з інформацією про злочини, затримання іноземців, надзвичайні ситуації. 

Другою найпоширенішою темою згадок про мігрантів у національних медіа виявилися міжнародні новини (8%). Це були переважно заяви офіційних осіб про ситуацію в Афганістані, біженців та кризу в Білорусі. 

Для порівняння: регіональні медіа виявилися тематично “ближчими” до інтересів своєї цільової аудиторії. Другою за популярністю темою згадок про мігрантів у них виявилося життя заробітчан (8% усіх матеріалів вибірки).

Третьою за популярністю темою, в якій згадувалися мігранти в національних медіа, стала культура та шоу-бізнес (11%). Переважно це були згадки про культурний обмін, приїзд паломників на територію України, відкриття спільних меморіалів тощо.

Водночас у регіональних медіа третьою найпопулярнішою темою була інформація про перетин кордонів і новини інциденти з іноземцями (по 7% згадок).

Дослідження проводилося двома хвилями: перша хвиля – 6–12 вересня, друга хвиля – 4–10 жовтня 2021 року.

Моніторилися такі сайти національних медіа: Україна 24, Подробности.Інтер, Суспільне, 1+1 (ТСН), Факти.ICTV, Перший незалежний, 5 канал, СТБ, 24 канал. Сайти 11 онлайн-медіа: Обозреватель, Гордон, УП, Корреспондент, Правда, Політека, РБК-Україна, Цензор, НВ, УНІАН, Страна.

Liked the article?
Help us be even more cool!