ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Опитування: 76% українців вважають відповідальними за війну абсолютно всіх росіян

76% українців вважають, що абсолютно все російське населення відповідальне за війну в Україні. Такими є результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 8 по 15 серпня 2024 року.

Про результати опитування розповіла голова напряму “Регіональна безпека і дослідження конфліктів” Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Марія Золкіна 29 серпня на пресконференції, повідомляє Укрінформ. 

За її словами, фонд у різних форматах досліджує, як українське суспільство ставиться до того, хто є відповідальним, і чи це лише російська влада, чи це керівництво РФ, чи це загалом російське суспільство. 

“І тут ми спостерігаємо єдність в українському суспільстві і визначеність, оскільки абсолютна більшість – 76% – вважають, що все російське населення відповідальне за агресію проти України. І протилежну думку про те, що не всі росіяни мусять нести відповідальність за агресію проти України, поділяють 20%”, – розповіла вона. 

І лише 4% українців не визначилися – не мають чіткої позиції щодо цієї теми.

Всі росіяни відповідальні за агресію проти України. Фото – Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва

Крім того, зауважила Золкіна, 65% українців згодні з позицією, що населення Росії підштовхує керівництво своєї країни до продовження цієї війни.

“Цікаво, що тут немає жодної істотної вікової відмінності. В тому, що пересічні росіяни підштовхують свою владу до продовження війни проти України, погоджуються як представники наймолодшого покоління українців – 66% молоді віком до 29 років, – так і в той же час старше покоління 60 років і більше так само вважають, що пересічні росіяни штовхають цей маховик війни зі свого боку і фактично є запит з боку російського суспільства на цю війну до російської влади”, – повідомила Золкіна.

65% українців згодні з позицією, що населення Росії підштовхує керівництво своєї країни до продовження цієї війни. Фото – Фонд Ілька Кучеріва

Опитування методом face-to-face проводилось у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).

Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Водночас додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Liked the article?
Help us be even more cool!