ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ОПОРА заявила про незаконність обмеження новоствореною ЦВК доступу журналістів

08.10.2018, 14:41
Фото - espreso.tv

Громадська мережа “ОПОРА” заявляє про незаконність обмеження новоствореною Центральною виборчою комісією (ЦВК) доступу представників ЗМІ на її засідання 5 жовтня. Про це повідомляється на сайті ОПОРИ.

У повідомленні зазначено, що 5 жовтня відбулося перше засідання ЦВК, під час якого було обрано голову, двох заступників та секретаря комісії. Засідання було проведено в закритому режимі з порушенням права на присутність представників ЗМІ.

“Засоби масової інформації поставили в умови, в яких вони не мали можливості висвітлити процес обрання керівного складу ЦВК. Частина телеканалів (зокрема, "UA: Перший") подавала за декілька днів запит щодо висвітлення обрання керівного складу ЦВК у прямому ефірі, однак так і не потрапила на засідання. Комісія не лише вдалася до незаконних обмежень, а й не забезпечила належного анонсування запланованого засідання для ЗМІ”, - заявляє ОПОРА.

При цьому ОПОРА звертає увагу новосформованої ЦВК “на незаконність дій із обмеження доступу ЗМІ на всі без винятку її засідання, порушення засад та принципів публічності і відкритості, чого комісія зобов’язана неухильно дотримуватися”.

ОПОРА звертає увагу, що Центральна виборча комісія є колегіальним органом. Відповідно до законодавства про доступ до публічної інформації, громадянам гарантується допуск до засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень.

Також організація зазначає, що розпорядники інформації зобов'язані оприлюднювати плани проведення та порядок денний своїх відкритих засідань. Частина 2 статті 25 Закону "Про інформацію" гарантує безперешкодне відвідування ЗМІ приміщень суб'єктів владних повноважень, відкритих офіційних заходів.

Натомість, згідно зі статтею 2 Закону України "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації", журналісти мають право висвітлювати всі аспекти діяльності органів державної  влади та органів місцевого самоврядування.

Згідно зі статтею 4 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", діяльність комісії здійснюється відкрито та публічно. Відповідно до закону, на засіданні без дозволу чи запрошення мають право бути присутніми представники засобів масової інформації.

“Регламент визначає порядок обрання керівного складу Центральної виборчої комісії та передбачає процедуру відкритого обрання лічильної комісії, затвердження форми бюлетенів, висунення та обговорення кандидатур. Лише саме голосування за окремі кандидатури має таємний характер.

Процес висунення та обговорення кандидатур керівного складу належить до суспільно важливої інформації. Таким чином, позбавлення можливості для представників преси бути присутніми на засіданні порушує принцип відкритості та публічності діяльності комісії”, - йдеться в повідомленні.

В ОПОРІ вважають, що своїми діями ЦВК не лише не дотрималася принципу відкритості та публічності і відступила від стандартів доступу до публічної інформації, але й порушила права журналістів.

“Закликаємо ЦВК оперативно приступити до практичного виконання власних повноважень, включаючи призначення перших місцевих виборів у ОТГ, розпочати внутрішню реформу та зайняти проактивну позицію в інформуванні громадян про їхні виборчі права”, - йдеться в повідомленні.

Liked the article?
Help us be even more cool!