ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ОП запросив на зустріч з медіа телеграм-канал "Труха". Журналісти обурилися

Фото – Jose Hernandez / ipi.media
Фото – Jose Hernandez / ipi.media

Офіс президента організував 16 жовтня закриту зустріч Президента України Володимира Зеленського з редакторами низки українських медіа. Туди покликали понад 20 людей, зокрема представників телеграм-каналу “Труха”, повідомляє “Бабель”. 

Запрошення на зустріч представників анонімного телеграм-каналу викликало обурення в частини медіаспільноти.

Так, шеф-редакторка видання “Бабель” Катерина Коберник обурилася запрошенням на зустріч представників телеграм-каналів.

Нещодавно президент зустрічався з представниками різних ЗМІ. Людей було небагато. Багатьох не покликали. “Бабель” теж. І це не проблема. Ці зустрічі в принципі демонстрація лояльності влади до конкретних медіа і спроба добитись якогось ONE VOICE у важливих питаннях. Це ОК. Єдиний голос у ряді питань зараз принциповий”, – написала Коберник.

Втім, вона зазначила: “Проблема в тому, що в це вузьке коло покликали “Труху”. Так, ту саму “Труху”, яка робить з людей ідіотів, яка розганяє страшенну паніку, коли це реально шкодить, яка постить місця прильотів і просто генерить фейки”.

“Бабель” нагадав про нещодавнє розслідування NGL.media і “Ґрунту” щодо телеграм-каналу “Труха”, у якому зʼясували, що насправді він повʼязаний з другом сина Арсена Авакова, підприємцем Володимиром Литвином.

Головний редактор NGL.media Олег Онисько теж висловив обурення щодо запрошення на зустріч “Трухи”.

“Сьогодні на неформальну зустріч у режимі офрекордс президента з редакторами провідних українських ЗМІ запросили адміна анонімної тг-мережі “Труха”. В принципі, це все, що треба знати про поточну інформаційну політику Зеленського”, – написав він.

Кореспондент “Ліга.net” Юрій Смирнов написав, що був на цій зустрічі й “розділяє злість” шеф-редакторки “Бабеля” Катерини Коберник.

“Я не динозавр, який не сприймає технічний прогрес. Я розумію, що телеграм сьогодні – це повноцінне медіа. Але якщо для медійної команди ОП важливий критерій “у них же 2,7 млн читачів” – чому не покликали “Украина сейчас” і схожі зливні телеграмні агрегатори новин? Я вже мовчу про накрутку ботів”, – написав Смирнов.

Він додав, що не бачить користі від запрошення представника “Трухи” лише через те, що той має велику аудиторію. 

“Не треба легітимізувати, саджаючи телеграм-помийки за один стіл з президентом та іншими журналістами, які не прикриваються маскою анонімності й пишуть про все публічно, підписуючись під кожним реченням”, – додав Юрій Смирнов.

Журналіст припустив, що цей телеграм-канал не анонімний і його власники відомі Офісу президента.

“Звідки взагалі в організаторів зустрічі впевненість, що людина, яка представляла “Труху”, представляла “Труху”? Роблю логічне припущення, що ніфіга “Труха” не анонімна, ОП / СБУ чудово знає власників (медійне середовище давно їх знає), власники активно співпрацюють із владою. Але колись будуть вибори, і “Труха” опублікує того, хто банально заплатить більше”, – написав Смирнов.

Директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк зауважила, що “важко прищеплювати людям медіаграмотність”, поки Офіс президента запрошує на зустрічі “ядовиті тєлєги”.

“Це все одно аби держава будувала лікарню і публічно декларувала, що розвиває доказову медицину. І тут же паралельно публічно їла брудними руками гомеопатію і фандила карти таро, бо в нього є аудиторія, і комусь нервовому воно допомагає”, – написала Оксана Романюк.

На її думку, феномен тг-каналів переоцінений і їхня популярність ситуативна. “Назву тільки дві базових причини, щоб не ускладнювати. Перше: ми робили дослідження, які чітко показували прив'язку популярності телег до обстрілів і безпеки. Нема обстрілів – аудиторія телег валиться вдвічі, і її починають терміново купувати”, – зазначила Романюк.

Вона додала, що добре простежується “накрутка” аудиторії – коли телеграм-канал декларує 2,6 млн аудиторії, по 500 тисяч переглядів одного посту і водночас має по 300–500 лайків під постами.

Нагадаємо, телеграм-канал “Труха Украина” створили 19 листопада 2019 року. Спочатку він називався “True.XA” і здебільшого публікував контент від підписників про Харків та область, але пізніше його перейменували. Інформація про новини всіх регіонів стала з'являтися здебільшого після повномасштабного вторгнення РФ.

Телеграм-канал “Труха Харьков” створили 28 лютого 2022 року, про що сповістили на “Труха Украина”. Спочатку він називався “Волонтер Труха”. Посилання на канал та назву змінили 11 та 12 травня 2022 року.

“Труха” публікував наслідки російських влучань та масштаби руйнувань, коли правоохоронні органи закликали цього не робити.

За інформацією Texty.org, серед публікацій “Трухи” зустрічаються російські фейки, маніпуляції, джерела інформації не надаються. Також канал може публікувати матеріали пропагандистських російських ЗМІ.

Регіональні канали “Труха” є також у Дніпрі, Запоріжжі, Одесі, Херсоні та Львові.

У червні 2023 року Харківська обласна державна адміністрація нагородила колектив каналу Почесною грамотою за “вагомий внесок у боротьбу на інформаційному фронті”.

Liked the article?
Help us be even more cool!