ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Омбудсмен просить СБУ розслідувати дії своїх співробітників, які поширили у ЗМІ дані оператора "Схем"

19.05.2016, 11:49

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до керівництва Служби безпеки України щодо опублікування персональних даних журналіста програми “Схеми: корупція в деталях”. Про це повідомляється на сайті Омбудсмена.

Зокрема, Лутковська просить керівництво СБУ провести службове розслідування стосовно правових підстав дій співробітників Служби безпеки України щодо перевірки документів співробітника програми “Схеми: корупція в деталях” Бондаренка Ярослава Михайловича, їх фотографування та поширення у засобах масової інформації.

“Гарантії, закладені в статтях 32 та 34 Конституції України, в окремих випадках створюють конфлікт між двома основоположними правами людини – правом на приватність та правом на інформацію. Саме тому у кожному конкретному випадку при вирішенні питання щодо того, чи варто публікувати матеріал, що містить персональні дані та/або інформацію про приватне життя особи, журналіст має прийняти зважене рішення щодо того, чи переважає право громадськості знати певну інформацію право особи на недоторканість приватного життя”, – йдеться у листі Уповноваженого з прав людини до СБУ.

Як повідомляв ІМІ, 17 травня журналісти програми журналістських розслідувань “Схеми” (проект Радіо Свобода) заявили, що обурені діями охоронців народного депутата від БПП Олександра Грановського, які опублікували в інтернеті паспортні дані їхнього оператора Ярослава Бондаренка. Паспортні дані опублікувала низка сайтів.

16 травня народний депутат від БПП Олександр Грановський оприлюднив у своєму Facebook заяву “Професійно організоване стеження з використанням засобів спеціальної техніки за народним депутатом”.

Депутат заявив, що не знає, хто саме веде за ним стеження. “Очевидно з імовірністю 100%, що за мною деякий час ведуть стеження люди, що в деяких випадках, видають себе за журналістів, в інших – відмовляються представлятися і демонстративно ховаються після марних спроб порозумітися”, – написав він.

Редакція “Схем” стверджує, що народний депутат підійшов до журналістів Радіо Свобода, які йому представились і повідомили, що знімають про нього сюжет і готові записати з ним інтерв’ю.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила, що  вважає опублікування у ЗМІ персональних даних журналіста програми “Схеми: корупція в деталях”  надмірним і непропорційним втручанням у сферу приватного життя.

Омбудсмен звернула увагу ЗМІ до актуальності проблеми забезпечення балансу між правом на інформацію та захистом приватності особи під час виконання ними своїх професійних обов’язків.

Liked the article?
Help us be even more cool!