ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Омбудсмен нагадав, які виплати отримає журналіст у разі поранення під час виконання профобов’язків

08.03.2023, 14:32
Фото – lookatmedia
Фото – lookatmedia

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець нагадав, які виплати передбачено журналісту в разі поранення (контузії, травми або каліцтва), що він отримав під час виконання ним професійних обовʼязків. Про це повідомляється на сайті омбудсмена.

У такому випадку журналісту виплачується одноразова грошова допомога в розмірі до 50 прожиткових мінімумів.

У разі загибелі (смерті) або поранення (контузії, травми або каліцтва) журналіста потрібно звертатися до міжвідомчої комісії з питань виплати грошової допомоги, утвореної Держкомтелерадіо.

До комісії подаються заява та документи:

  • посвідчення журналіста;
  • висновок судово-медичної експертизи;
  • довідка медико-соціальної експертної комісії;
  • документи щодо причин та обставин заподіяння поранення;
  • документи, що підтверджують факт виконання журналістом професійних обовʼязків на місці заподіяння поранення (контузії, травми або каліцтва) (витяг з наказу про відрядження, кадрові документи тощо).

Комісія протягом місяця ухвалює рішення про призначення грошової допомоги. Голова Держкомтелерадіо видає наказ про виплату такої допомоги.

У разі загибелі (смерті) журналіста під час виконання ним професійних обовʼязків членам сімʼї загиблого (померлого), а в разі відсутності сімʼї його батькам та утриманцям виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 100 прожиткових мінімумів.

У такій ситуації міжвідомчій комісії подаються:

  • посвідчення журналіста;
  • документи щодо причин та обставин заподіяння поранення (акт про нещасний випадок, витяги зі справи стосовно кримінального провадження тощо);
  • документи, що підтверджують факт виконання журналістом професійних обовʼязків на місці заподіяння поранення (контузії, травми або каліцтва) (витяг з наказу про відрядження, кадрові документи тощо).

Якщо після закінчення шести місяців з дати отримання свідоцтва про смерть журналіста члени сім'ї не звернулися по допомогу, вважається, що вони відмовилися від отримання грошової допомоги.

Дітям (до 18 років, якщо навчаються до 23 років) журналістів, які під час виконання професійних обов’язків загинули (померли), зокрема зникли безвісти в районі проведення антитерористичної операції, або померли внаслідок поранень, отриманих у районі проведення антитерористичної операції, або яким встановлено інвалідність І чи ІІ групи у звʼязку з виконанням професійних обовʼязків, призначається щомісячна стипендія в розмірі 1,5 прожиткового мінімуму на одну особу.

Стипендія призначається на один рік із правом повторного призначення. Стипендія виплачується Держкомтелерадіо.

Liked the article?
Help us be even more cool!