ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окупаційний прокурор Криму запросив для журналіста Цигіпи 19 років в'язниці

Фото – Олена Цигіпа
Фото – Олена Цигіпа

4 жовтня в окупаційному Верховному суді Криму відбулося четверте засідання в справі журналіста Сергія Цигіпи. Окупаційна влада Криму звинувачує його в шпигунстві за статтею 276 КК РФ. Окупаційний прокурор запросив для незаконно ув'язненого громадянина України 19 років в'язниці.

Про це Суспільному розповіла дружина Сергія Цигіпи Олена.

Наразі Сергій перебуває в окупаційному СІЗО-2 міста Сімферополя. Окупанти судять його за нібито шпигунство. Вже відбулося чотири закритих засідання, після яких окупаційний суд має оголосити вирок. За словами адвоката, прокурор просить для Сергія Цигіпи 19 років ув'язнення.

Сергій Цигіпа – журналіст, активіст та ветеран АТО. Від початку повномасштабного вторгнення Росії він вів волонтерську діяльність, брав участь у мітингах на підтримку України та висвітлював інформацію про дії окупантів на півдні. Росіяни викрали журналіста 12 березня 2022 року.

"Я дізналася про нього лише у квітні. Весь цей час я намагалася щось дізнатись. Телефонувала всім, писала всім, друзям, знайомим, меру міста нашої Нової Каховки. І тоді вже, знаєте, я для себе так подумала, щось у мене було таке передчуття, інтуїція якась, що Сергія вивезли до Криму", – сказала Олена.

Радниця з прав людини Центру прав людини ZMINA Наталія Охотнікова справою Сергія займається майже від початку його викрадення. Разом з родичами вони відтворили ті події.

"Його телефон у подальшому був використаний для розсилки повідомлень іншим учасникам. Іншим активістам та журналістам. Тобто з його телефона запрошувались інші люди. Нібито він намагався призначити зустріч. Однак це була пастка", – наголосила правозахисниця.

Відомо, що в таку "пастку" потрапив ще один каховський журналіст Олег Батурін.

У коментарі "Суспільному Крим" він розповів, що був знайомий з Цигіпою давно. Коли отримав від нього повідомлення зустрітися на автостанції, то погодився, хоча й було погане передчуття.

"Прийшовши на автостанцію о 5-й годині, я там побачив білого кольору мінівен з українськими номерами, цивільний без жодних позначок, але фігури людей, які сиділи на передніх сидіннях, не нагадували мені зовсім Сергія Цигіпу, і я розвернувся, пішов додому, але встиг почути, що з цього мінівена хтось вибігає і починає бігти в мій бік, і я зрозумів, що все – я попав", – розповів Батурін.

У будівлі Херсонської облдержадміністрації, куди окупанти привезли Олега Батуріна з маскою на голові на наступний день після затримання, він почув серед інших бранців голос Сергія Цигіпи. Той назвав своє ім'я під час допиту.

Сергій Цигіпа – журналіст і письменник з Нової Каховки, якого окупанти утримують у полоні півтора року. Його викрали за активну проукраїнську позицію та журналістську діяльність. Завдяки його зусиллям у місті був проведений масовий захід громадянської непокори. Цигіпа також активно вів волонтерську діяльність, допомагав людям їжею та ліками.

Після його затримання зв’язок з ним перервався і його рідні деякий час не знали, де він і що з ним. Пізніше з пропагандистського ролика на російському телебаченні вони дізналися, що він живий і перебуває в полоні.

Liked the article?
Help us be even more cool!