ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Одеські журналісти презентували розслідування про російський обстріл курортного селища

Фото – ЦПР
Фото – ЦПР

В Одесі журналісти презентували фільм-розслідування “Теракт у Сергіївці: хто з російських військових причетний до вбивств українців”. 

Фільм презентували 19 вересня журналісти одеського Центру публічних розслідувань, повідомляє представник ІМІ в Одеській області.

У стрічці розповідається про обстріли 1 липня 2022 року російськими військовими невеличкого курортного селища на березі Чорного моря. Тоді три ракети Х-22 подолали відстань від місця пусків до цілі всього за декілька хвилин. У результаті – десятки загиблих і постраждалих цивільних, а також повністю знищена база відпочинку “Годжі” і значних руйнувань зазнав дев’ятиповерховий житловий будинок.

“Нині в Україні вже зафіксовано десятки тисяч воєнних злочинів, насамперед у тимчасово окупованих областях, проте, на жаль, є вони і в нашій області. Частина з них стала тригерами, на які не можна було не відреагувати. Першим таким дуже знаковим злочином став удар по житловому комплексу “Тірас”, а другим – обстріл Сергіївки. Про “Тірас” у нас було перше розслідування, про Сергіївку – друге”, – розповів голова ЦПР Валерій Болган.

Журналістка, авторка розслідування Олена Чернишова нагадала, що минулого року в перші місяці повномасштабного вторгнення українці багато годин перебували в довгих повітряних тривогах, було багато влучань і трагедій.

“Потім був блекаут, і це було теж складно. Зараз ворог знову змінив тактику і тероризує нас уночі. Але всі ці наші переживання й складнощі – ніщо порівняно з тим, що переживають наші військові. Я б не розділяла військових і цивільних, бо наші військові не обирали військовий фах. Вони обороняють нас від загарбників. Досвід Другої світової нам підказує, що не всі воєнні злочинці були покарані. Але сучасний світ дає нам чимало інструментів для ідентифікації злочинців, буде трибунал і буде покарання, і ми маємо працювати над цим”, – упевнена вона.

Через рік після трагедії журналісти знайшли тих, хто перебував у курортному містечку в момент обстрілу, а також з’ясували, хто стоїть за злочином російських військових.

Редакторка сайту ЦПР Ната Чернецька розповіла представнику ІМІ  про позитивний вплив журналістського розслідування.

“Коли ми їздили до Сергіївки, ми зафіксували, в якому стані перебуває постраждала від обстрілу РФ багатоповерхівка. Ми зробили репортаж, а потім у нас вийшло розслідування. І от нещодавно очільник Одеської ОВА Олег Кіпер розповів, що звернув увагу на проблемний будинок. Зараз там змінили підрядника і відновилися ремонтні роботи”, – розповіла вона.

Liked the article?
Help us be even more cool!