ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ОБСЄ закликає українську владу забезпечити право журналістів на конфіденційність джерел

06.09.2018, 10:37
Арлем Дезір, фото - AFP

Представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі з питань свободи засобів масової інформації Арлем Дезір висловив занепокоєння щодо рішення суду в Києві про надання доступу до інформації з мобільного телефону журналістки і головного редактора програми “Схеми” Наталії Седлецької. Про це повідомляється на сайті ОБСЄ, інформує Радіо Свобода.

“Розслідувальна журналістика відіграє важливу роль "сторожового пса" у суспільстві, і журналісти повинні мати можливість захищати свої джерела. Це визнане право журналістів і одна з основних умов свободи засобів масової інформації”, – сказав Дезір.

“Я закликаю українську владу забезпечити, щоб усі кроки відповідали міжнародним стандартам та зобов’язанням ОБСЄ щодо дотримання права Наталії Седлецької на збереження конфіденційності її джерел”, – наголосив Арлем Дезір.

Як повідомляв ІМІ, 27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив Генеральній прокуратурі доступ до дзвінків та смс-повідомлень журналістки та головного редактора програми розслідувань “Схеми” Наталії Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці і даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артемом Ситником.

4 вересня Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода заявило, що вважає рішення Печерського райсуду Києва надмірним, яке грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси.

4 вересня журналісти та низка громадських організацій оприлюднили заяву з вимогою, аби генеральний прокурор публічно гарантував, що ухвала суду стосовно Наталії Седлецької не буде реалізовуватися.

4 вересня у Генеральній прокуратурі Україні запевняють, що не прослуховуватимуть зміст розмов головного редактора програми “Схеми” Наталки Седлецької, а також не здійснюватимуть втручання в її професійну діяльність та особисте життя.

5 вересня головний редактор програми антикорупційних розслідувань “Схеми” Наталія Седлецька повідомила, що генеральний прокурор України Юрій Луценко запрошує її в цей день на зустріч, щоб пояснити отримання прокуратурою доступу до інформації з її телефону.

5 вересня громадські медіа-організації висловили обурення з приводу дій Генеральної прокуратури України та Печерського районного суду м. Києва щодо порушення фундаментального права на приватність, а також права на захист журналістських джерел.

Liked the article?
Help us be even more cool!