ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Облрада Полтави провела сесію без відеотрансляції, обіцяє надавати її журналістам під особисті зобовʼязання

06.11.2023, 16:32
Надія Кучер
Фото – lexinform.com.ua
Фото – lexinform.com.ua

Засідання сесії Полтавської обласної ради, яке проходить у форматі відеоконференцій, 31 жовтня не мало відеотрансляції, запис також не був оприлюднений на загал. Результати голосувань можна було дізнатися з офіційних релізів керівництва облради чи коментарів депутатів. Про це повідомляє представниця ІМІ в Полтавській області. 

Представник пресслужби Полтавської облради Олександр Нагорний у робочому чаті з журналістами повідомив, що є запис преспідходу після закінчення сесії, та надав його.

Як пише видання “Полтавщина”, трансляції засідань сесії поновлять під чесне слово журналістів нічого не писати протягом самого засідання. Така умова, як і сам формат відеоконференцій, має сприяти безпеці депутатів. Так пояснив перерву трансляцій сесій голова облради Олександр Біленький. Посадовець зазначив, що окремі сайти до цього вели пряму трансляцію засідань, а це наражає депутатів на небезпеку під час повітряних тривог.

“У подальшому продовжимо надавати журналістам права доступу до сесії, але під особисті зобовʼязання”, – прокоментував Олександр Біленький.

Редакція “Полтавщини” публічно написала: “Навіщо нам узагалі потрібні текстові трансляції сесій обласної та міської рад. Майже абсолютній більшості населення Полтавщини не до зібрань депутатів, вони в цей час працюють на своїх роботах чи вирішують інші свої побутові проблеми. Якби журналісти були кондитерами, слюсарями чи вчителями, то так само вирішували б свої завдання. Але так уже склалася наша доля, що наразі вбачаємо свою місію саме в інформуванні в режимі реального часу населення області про рішення своїх обранців. Або хоча б після засідання сесії. В обох випадках журналістам необхідний доступ до записів. Маємо надію, до наступного засідання така практика поновиться і без жодних загроз для життя депутатів”.

Юрист ІМІ Роман Головенко пояснив, що Закон “Про місцеве самоврядування” не зобов'язує раду транслювати свої засідання, крім випадку, коли воно дистанційне. Згідно з регламентом роботи Полтавської обласної ради, засідання обласної ради, її постійних комісій є гласними та відкритими. В умовах воєнного стану сесії обласної ради можуть проводитись із застосуванням режиму відеоконференції. Дата, час, місце, умови та порядок проведення пленарних засідань обласної ради із застосуванням режиму відеоконференції визначається розпорядженням голови обласної ради, яке доводиться до відома депутатів обласної ради не пізніше як за 24 години до його початку.

Liked the article?
Help us be even more cool!