ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Об’єктивна критика має бути в українському інформаційному просторі – директорка ІМІ Оксана Романюк

10.01.2024, 16:41
Леся Луцюк
Фото – Сергій Стеценко / Радіо Свобода
Фото – Сергій Стеценко / Радіо Свобода

Розслідування та об’єктивна критика мають бути в українському інформаційному просторі, але варто зосереджуватися на фактах, не поширювати чутки й критикувати конкретні рішення, а не самі персоналії. 

Про це розповіла директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк під час онлайн-зустрічі зі спільнотою “Детектора медіа”.

Романюк зауважила, що зараз часто українські медіа підхоплюють критику з іноземних. Та додала, що критикувати владу та уряд – нормально і через відсутність критики влади та самоцензуру журналістів українське суспільство не стане сильнішим.

“Критику першими зараз часто пишуть іноземні медіа, а не українські, і вже згодом ця інформація потрапляє і в наш український інфопростір. Але це результат того, що ми боїмося за нашу безпеку, і нам здається, що критика робить нас вразливими. Тому нам хочеться нас захистити, скажімо умовно, збудувати стіну. Та насправді від цього ми не станемо сильнішими, тому важливо, що в нас таки є багато розслідувань, критики, яка веде вперед”, – розповіла медіаекспертка. 

Також вона акцентувала на тому, що обмеження на інформацію під час повномасштабного вторгнення, регламентовані наказом Головнокомандувача ЗСУ №73, не стосуються питань бюджету, відбудови України, життєдіяльності громад тощо. 

“Складається така ситуація, що роботу медіа починають регулювати поза межами військових норм. Наприклад, в Одесі купа людей ходить з мобільними телефонами, але журналістам там забороняють знімати щось у центрі міста – це і є перешкоджанням професійній діяльності, це суперечить як наказу №73, так і Конституції. Якщо ми раніше в ІМІ не фіксували таких перешкоджань, то, я думаю, ми почнемо їх фіксувати у 2024 році”, – розповіла Оксана Романюк. 

За словами директорки ІМІ, під час повномасштабної війни практика відмови журналістам у доступі до інформації поширилася. У деяких регіонах журналістам відмовляють у відповідях на запити, що стосуються, приміром, бюджетних витрат чи зарплат посадовців, під приводом воєнного стану. 

“Аргументують тим, що там будуть указані персональні дані чиновників або журналістам не можна бути присутніми на засіданні, бо, мовляв, через публічність прилетить ракета. Проти таких обмежень потрібно боротися, і я дуже рекомендую редакціям і журналістам чітко знати свої права, чітко знати, що дозволяється в час воєнного стану, а що насправді заборонено. Якщо ми зараз не будемо захищати свої інтереси, то медіа надалі не зможуть розвиватися. Якщо говорити відверто, зараз медіа існують переважно завдяки підтримці грантів, але і така підтримка не є гарантованою для медіа, якщо вони не будуть захищати своє існування і не будуть діяти як медіа”, – додала Оксана Романюк.

Раніше ІМІ передав Міністерству оборони пропозиції унормування співпраці між журналістами та військовими.

За словами Оксани Романюк, ті документи, якими регулюється діяльність медіа, – додатки 3 і 4 до наказу Головнокомандувача ЗСУ №73 – не відповідають чинному законодавству. Тож ІМІ розробив і передав Міноборони пропозиції змін до додатків 3 і 4 наказу №73 та напрацьовані з воєнкорами практичні поради.

Нагадаємо, в Інституті масової інформації працює юридична гаряча лінія, куди медійники можуть поскаржитися на порушення їхніх прав та отримати консультацію:

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1995 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!