ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Низка ЗМІ поширила фейковий коментар Буданова щодо вибухів у Криму

Фото – LIGA.net
Фото – LIGA.net

Низка медіа поширила фейковий коментар начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова про вибухи 19 липня на Старокримському полігоні в Криму. 

Про це в коментарі LIGA.net та Суспільному повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

“Коментар нібито від імені Кирила Буданова, що вибух на полігоні в Криму справа рук ЗСУ та ГУР, – фейк. Всі наші офіційні сторінки є на сайті Головного управління розвідки України”, – повідомив він.

Зранку 10 липня низка українських, а також російських пропагандистських та дисидентських ЗМІ поширила цю інформацію з посиланням на телеграм-канал, названий імʼям Буданова, де вибух на тимчасово окупованому півострові називають “успішною операцією”.

“Ворог приховує масштаби завданих збитків та кількість втрат у живій силі. Дякую українським патріотам у Криму за додаткові відомості та відео спільної роботи ГУР та ЗСУ”, – йдеться в повідомленні у фейковому акаунті Буданова.

Скриншот ІМІ

За словами Юсова, цей акаунт є фейковим і не має жодного стосунку до української розвідки та її очільника.

Буданов має офіційний канал у телеграмі, який можна переглянути тут. Жодних коментарів про вибухи в Криму там немає.

Водночас начальник ГУР практично ніколи не коментує удари та операції України на окупованих територіях.

У коментарі ІМІ журналіст LIGA.net Юрій Смирнов розповів, що фейкова інформація з'явилася вранці 19 липня. Спочатку, за його словами, її одночасно почали поширювати російські телеграм-канали, потім телеграм-помийки, зокрема “Страна”, а звідти вже вона з'явилася в телеграм-каналах російських кремлівських медіа (“Коммерсант”, ТАСС, РИА Новости).

“Ми почали перевіряти цю інформацію, шукали на офіційних сторінках ГУР, на сайті, у соцмережах, в єдиному марафоні, але не знайшли”, – розповів журналіст та додав, що вони звернулися по коментар до ГУР.

Після цього, за словами Смирнова, цю інформацію почали поширювати українські телеграм-канали (зокрема, Цаплієнко, Гордон, Лещенко тощо). А потім уже почали українські медіа ставити цю інформацію – 24 канал, Обозреватель, ТСН, LB.ua тощо. Деякі медіа вже виправили заголовки, не вказавши, що інформацію виправлено, а лише додали, що її оновлено та уточнено.

 
 

Скриншоти, надані ІМІ Юрієм Смирновим

Нагадаємо, вранці 19 липня в Криму повідомили про прильоти на Старокримському полігоні в районі селища Кіровське неподалік Феодосії. Йде детонація боєприпасів ворога. Росіяни готують евакуацію та заявляють про нібито удар ракетами Storm Shadow.

Liked the article?
Help us be even more cool!