ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Низка медіа поширила фейк про призначення співачки Гросу на диппосаду. МЗС спростувало (доповнено)

Низка українських медіа 23 вересня поширила недостовірну новину про призначення співачки Аліни Гросу на дипломатичну посаду в Нью-Йорку. Міністерство закордонних справ України спростувало цю інформацію. Автори пабліку “По той бік новин” дослідили, як поширювалася дезінформація.

Як зазначають фактчекери, медіа посилалися на повідомлення Аліни Гросу в її Instagram-акаунті. 

“Вдячна меру Нью-Йорка Еріку Адамсу та всій його команді за запрошення. Для мене велика честь бути частиною цієї події. І я з великим задоволенням представляла нашу країну на цьому вечорі, а також продовжу це робити і далі”, – написала Аліна Гросу.

Аліна Гросу. Фото – molbuk.ua

Речник МЗС Георгій Тихий назвав такі повідомлення нісенітницею та спростував інформацію.

“Нам невідомо, звідки з'явилася інформація про те, що співачка Аліна Гросу “отримала дипломатичну посаду в Нью-Йорку”. З огляду на резонанс цієї інформації у ЗМІ мусимо офіційно роз'яснити, що Аліна Гросу не перебуває на жодних штатних чи позаштатних посадах у системі органів дипломатичної служби України щодо виконання дипломатичних або консульських функцій”, – написав речник МЗС.

Написав про “посаду” Гросу сайт ТСН. Він посилався на голову з дипломатичних відносин між Америкою та іншими країнами ООН, яка нібито повідомила про це під час концерту Гросу в Нью-Йорку.

“Там вона дійсно розповідає про свій візит на вечерю до мера Нью-Йорка Еріка Адамса. А наприкінці відео можна почути та прочитати в титрах слова перекладачки Гросу, яка стояла поруч із нею, про те, що вона “відтепер є офіційним представником української культури в Нью-Йорку”, – зазначають фактчекери.

Згодом ТСН написав новину про те, що інформація не відповідає дійсності, і послався на речника МЗС. Проте новина з недостовірною інформацією так і залишається невиправленою.

Також про призначення Гросу написав сайт “Еспресо”, проте пізніше спростував інформацію, оновивши текст.

Окремою новиною спростував фейк про призначення 24 канал. “Кореспондент” на момент створення цієї новини інформацію про призначення Гросу не спростував.

(Доповнено.) Проєкт “Детектор медіа” “Антоніна” з’ясував, хто ж така “голова з дипломатичних відносин між Америкою та іншими країнами ООН”, яка призначила Гросу “офіційним представником української культури в Нью-Йорку”.

Жінку звуть Сіма Карєтная. В її резюме на одному із сайтів вказано, що вона випускниця Long Island University School of Nursing, Brooklyn, NY. 

Як зазначає “Антоніна”, посади і регалії Сіми Карєтної є дійсними. Але в недержавній громадській організації під назвою “100 впливових жінок”.

“Ми тут в “Антоніні” теж можемо таку створити. Назвемо “Дві язикаті жінки”. Записуйтесь в чергу, кого розглянути на посади офіційних амбасадорів української культури від нашої майбутньої НГОшки”, – іронізує авторка матеріалу.

Вона зазначає, що навіть у неофіційній організації з вуст докторки Сіми Карєтної про призначення Гросу не йшлося. Пані Карєтная пише, що “виступила з ініціативою призначити Аліну Гросу” й “зробити її представницею України в колах мера Нью-Йорка”. 

“Рекомендую співачку Аліну Гросу представляти українську культуру через музику в колі мера міста Нью-Йорк, а також губернатора штату Нью-Йорк. Її високий професіоналізм, а також вокальна та виконавська майстерність заслужили її звання, і ми впевнені, що вона представлятиме Україну та усі її скарби. Це був дивовижний вечір. Хай буде мир”, – написала Карєтная.

Liked the article?
Help us be even more cool!