ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Низка ГО закликає звільнити певні категорії українських бранців, яких утримує Росія з 2014 року

Фото – amnesty.org.ua
Фото – amnesty.org.ua

Низка громадських організацій закликає терміново звільнити певні категорії українських бранців, яких утримує Росія з 2014 року. 

Такий заклик міститься у відкритому листі громадянського суспільства України до глобального громадянського суспільства у світлі Глобального саміту миру й Української формули миру, який відбудеться у Швейцарії 15–16 червня.

Йдеться саме про такі категорії українських бранців:

  • цивільних заручників та дітей, яких примусово перемістили, затримали чи переселили;
  • військовополонених, які є важкопораненими, чи важкохворими, чи чиє психічне або фізичне здоров’я під загрозою через полон. 

“Ми б’ємо на сполох з приводу порушень прав людини, з якими стикаються українці та українки, утримувані у неволі Росією, – як військовополонені, так і цивільні заручники. Ми закликаємо всі сторони дотримуватися своїх зобов’язань щодо міжнародного гуманітарного права (МГП) та міжнародного права прав людини (МППЛ), аби захистити цивільних і тих осіб, які більше не беруть участі в бойових діях, включно з військовополоненими”, – йдеться в листі. 

Українське громадянське суспільство закликає глобальне громадянське суспільство вимагати дотримання міжнародного права у сфері захисту військовополонених та цивільних заручників. 

“Усі військовополонені, які є важкопораненими, чи важкохворими, чи чиє психічне або фізичне здоров’я під загрозою через полон, мають бути репатрійовані в Україну чи госпіталізовані в нейтральній країні, що гарантовано ст. 109–110 Третьої Женевської конвенції. Наявні свідчення та дослідження вказують на те, що самі життя і здоров’я бранців цілком можуть бути під загрозою через умови російського полону. Усі бранці, яким загрожують нелюдські умови полону, мають бути звільнені, відповідно до згаданої конвенції і таких інструментів, як змішані медичні комісії (ст. 112, вже створені в Україні)”, – зазначено у відкритому листі.  

Також підписанти листа вимагають дотримання прав усіх українських бранців аж до моменту їхнього звільнення.  

Заяву підписали: 

Amnesty International в Україні 

Адвокати ЗСУ 

ГО “Інститут масової інформації”

Жіночий ветеранський рух 

Коаліція об'єднань родин зниклих і полонених українських захисників “SAVE UKRAINIAN PRISONERS OF WAR” 

Правозахисний центр для військових “Принцип”

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Українська феміністична мережа за свободу і демократію

Центр громадянських свобод 

Текст відкритого листа доступний тут  

Liked the article?
Help us be even more cool!