ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

NV опублікувало світлину фотографа Telegraf, не давши лінк і обрізавши марку

Telegraf звинуватив NV у неналежному поданні світлини з президентом авторства фотографа Яна Доброносова. Видання вказало автора і видання, але не дало лінк і обрізало марку, пише "Детектор медіа".

Власник видання Telegraf Вадим Осадчий звинуватив видання NV в неправомірному використанні фото авторства кореспондента Яна Доброносова, на якому президент Володимир Зеленський цілує руку своїй дружині.

Ян Доброносов опублікував фото, як Володимир Зеленський цілує руку першої леді під час урочистостей до Дня Незалежності в Києві, у своєму інстаграмі вдень 24 серпня.

 
 
 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация от Yan Dobronosov (@dobronosov)

Того ж дня під вечір на сайті NV вийшла новина про це фото. У новині вказали автора фотографії та до якої редакції він належить.

"Фотограф видання Telegraf Ян Доброносов поділився зворушливим знімком, який зробив під час державних урочистостей з нагоди Дня Незалежності України на Софійській площі", – починається текст новини.

Фото скрін із сайту Детектор медіа

Утім, редакція не поставила активного посилання на джерело фотографії – інстаграм її автора – і обрізала водяний знак видання на фотографії. Саме в цьому Вадим Осадчий і звинуватив колег.

"Вчора такий "шановний" і відповідаючий усім стандартам сайт, як НВ, просто взяв і вкрав фото Telegraf UA, зроблене нашим чудовим Yan Dobronosov… Просто взяти і обрізати вотермарк, навіщо щось вигадувати. А потім для краси навіть не зробити активного посилання ні на сайт, ні на інстаграм", – написав Осадчий, назвавши редакцію NV "піратами, світочами демократії, проповідниками свободи слова та журналістських стандартів".

Уже згодом, після звинувачень Осадчого, NV проредагувало новину. Зараз у ній є вставлений інстаграм-допис Яна Доброносова з фотографією, а на головній фотографії новини вже видно вотермарку.  

Головна редакторка сайту NV Юлія Макгаффі в коментарі "Детектору медіа" заявила, що редакція в жодному разі не крала свідомо чуже фото і здивована такими звинуваченнями.

Вона наголосила, що в новині вказано автора фото та його редакцію, проте визнала, що редактори забули поставити активний лінк, і перепросила за цю помилку. Обрізання вотермарки вона пояснила тим, що сайт NV має просто інші пропорції головної фотографії.

"Трошки дивувалася, коли ми вказуємо ім’я автора і назву видання, а нас звинувачують у крадіжці фото. Так, ми не поставили одразу гіперпосилання – це, мабуть, єдина наша помилка тут, за це я щиро перепрошую.

Щодо марки – чи варто пояснювати, що в нас на сайті просто інші пропорції фото і воно не влізло з вотермаркою. Однак ми вже знайшли спосіб, як це виправити, і все виправили", – сказала МакГаффі.

Вона додала, що одразу, коли побачила звинувачення, перепросила автора фото.

"Можу ствердити, що з нашого боку це не була цілеспрямована крадіжка", – заявила редакторка.

Автор знімка, фотограф видання Telegraf Ян Доброносов у коментарі "Детектор медіа" сказав, що не стежить за публікаціями NV, тож не знає, чи вперше вони некоректно використали його фото. Однак інші видання, за його словами, часто вдаються до такої практики.

"Кожен раз, коли беруть фотографії і зрізають логотип, – це вже не є нормально, тому що це чиясь праця. У даному випадку це робота моя і видання Telegraf. Ми сумісно на це витрачаємо ресурс – фізичний, матеріальний тощо. Це не тільки моя робота, це робота цілої команди", – сказав Ян Доброносов.

Liked the article?
Help us be even more cool!