ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НСТУ стурбована втручанням у приватне життя та роботу Седлецької

06.09.2018, 11:32
Фото - bukovyna.tv

Національна суспільна телерадіокомпанія України стурбована втручанням у право на приватність головного редактора програми “Схеми” Наталки Седлецької “без належних обґрунтувань необхідності та тривалості періоду такого втручання”. Про це йдеться в заяві суспільного мовника щодо рішення Печерського суду Києва, який надав Генпрокуратурі доступ до SMS, дзвінків та місцезнаходження телефону Седлецької протягом 1,5 року, повідомляє Радіо Свобода.

“В ухвалі суду також немає обґрунтування мотивів, з яких суд вирішив надати слідству доступ до інформації з мобільного за такий тривалий період. Припускаємо, що фактично суд надав слідству доступ до значно більшої кількості інформації, ніж це потрібно в конкретному розслідуванні”, – йдеться в заяві.

В НСТУ зауважують, що слідство може отримати доступ до відомостей, які взагалі не стосуються згаданого кримінального провадження, проте стосуються особистого життя журналістки чи її роботи в якості автора програми “Схеми: корупція в деталях”.

Також у телерадіокомпанії зазначили, що “стурбовані втручанням у право на приватність Наталки Седлецької без належних обґрунтувань необхідності та тривалості періоду такого втручання”, і пообіцяли уважно стежити за дотриманням усіх законодавчих норм та процедур рід час слідства та інформувати громадськість у випадку виявлення порушень.

Як повідомляв ІМІ, 27 серпня Печерський районний суд Києва дозволив Генеральній прокуратурі доступ до дзвінків та смс-повідомлень журналістки та головного редактора програми розслідувань “Схеми” Наталії Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці і даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артемом Ситником.

4 вересня Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода заявило, що вважає рішення Печерського райсуду Києва надмірним, яке грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси.

4 вересня журналісти та низка громадських організацій оприлюднили заяву з вимогою, аби генеральний прокурор публічно гарантував, що ухвала суду стосовно Наталії Седлецької не буде реалізовуватися.

4 вересня у Генеральній прокуратурі Україні запевнили, що не прослуховуватимуть зміст розмов головного редактора програми “Схеми” Наталки Седлецької, а також не здійснюватимуть втручання в її професійну діяльність та особисте життя.

5 вересня головний редактор програми антикорупційних розслідувань “Схеми” Наталія Седлецька повідомила, що генеральний прокурор України Юрій Луценко запрошує її в цей день на зустріч, щоб пояснити отримання прокуратурою доступу до інформації з її телефону.

5 вересня громадські медіа-організації висловили обурення з приводу дій Генеральної прокуратури України та Печерського районного суду м. Києва щодо порушення фундаментального права на приватність, а також права на захист журналістських джерел.

Liked the article?
Help us be even more cool!