ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НСТУ скерувала до філій новий штатний розпис, де передбачено скорочення працівників, – ЗМІ

16.01.2020, 14:12
Фото – radiosvoboda.org
Фото – radiosvoboda.org

Центральна дирекція Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) передала до філій новий штатний розпис, у якому зазначено менше штатних одиниць, ніж сьогодні працює в регіонах. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на власні джерела.

Водночас видання домовилося про розмову щодо нового штатного розпису та зміни у філіях у 2020 році з членом правління НСТУ Миколою Чернотицьким, який відповідає за адміністративно-господарський напрям і регіональний розвиток.

Наразі з власних джерел видання відомо, що у філіях готуються скорочення. У деяких передбачено скорочення майже на 50%, із 90 до 43–47 посад. Мають скоротити менше штатних одиниць у філіях, де є редакції мовами національних меншин (згідно з концепцію регіонального мовлення ПАТ “НСТУ” на 2020–2021 роки, до таких належать “UA:Закарпаття”, “UA:Одеса” і “UA:Буковина”), і об’єднаному телеканалі Донецької та Луганської областей, що мовить на підконтрольні та тимчасово окуповані території “UA:Донбас”. Також відомо, що на каналі “UA:Донбас” у новому штатному розписі зазначено 116 працівників, на 23 працівники менше, ніж є сьогодні.

Наразі у філіях НСТУ працюють 1950 людей. Зважаючи, що в деяких філіях у новому штатному розписі вказано на 50% менше працівників, а в деяких буде незначне скорочення або ж, навпаки, розширення редакцій мовами нацменшин, то в середньому в усіх філіях скоротять 44% працівників, і в регіонах залишаться працювати понад тисячу співробітників. 

У зв’язку з новим штатним розписом на Суспільному Кіровоградська обласна організація профспілки працівників культури на сторінці у фейсбуку оприлюднила звернення до членів наглядової ради НСТУ. Вона висловила своє занепокоєння можливою зміною штатного розпису філій.

“Наглядову раду просимо звернути увагу на те, що масове скорочення працівників філії у 2018 році відбувалося за схожою схемою: спочатку було змінено штатний розпис, а потім відбулося скорочення тих, хто не увійшов до нового структурного підрозділу”, – зазначено у зверненні.

Кіровоградська обласна організація профспілки працівників культури пропонує:

“1. Запросити до публічного обговорення змін на засіданні наглядової ради представників центральної дирекції, Ради Європи, філій, профспілок, НСЖУ, громадських рад областей. Надати інформацію про рівень та формулу штатних змін у центральній дирекції. Оприлюднити статті витрат центральної дирекції за два роки з 2018 року.

2. Оприлюднити фінансове, юридичне та змістовне обґрунтування скорочення регіонального мовлення, надати роз’яснення суттєвої зміни жанрового розподілу.

3. Надати чітку формулу розподілу ресурсів з бюджету Суспільного на виготовлення додаткового контенту філіями, оскільки процедура не є прозорою та такою, що гарантує участь усіх регіонів.

4. Переглянути рівні заробітних плат топменеджменту компанії, особливо враховуючи невирішені питання підвищення заробітних плат рядового складу”.

Нагадаємо, у жовтні 2017 року кількість штатних посад у всій телерадіокомпанії становила 7318,25. У грудні 2017 року штат НСТУ налічував 6900. У квітні 2018 року кількість штатних посад у компанії становила 4087.

Згідно зі стратегією Зураба Аласанії, з якою він переміг на конкурсі у 2017 році, модернізація техніки та технологій дозволить зменшити кількість працівників до чисельності в 3810–3900 осіб (683 з них – інформаційне мовлення по всій країні).

Тоді Зураб Аласанія передбачав розподіл чисельності за підрозділами: “UA:Регіони” – 1900–1950 (по 140–150 у восьми-дев'яти філіях, по 30–35 в 17 бюро СМ). УР1, “Промінь”, “Культура” – 350–360, Ньюс-хаус (інформаційне мовлення, загальна чисельність по всій крані) – 683, “UA:Перший” – 650–670, “UA:Культура” – 110–115.

У жовтні 2019 року стало відомо, що ранкові програми у філіях, найімовірніше, заберуть. 

У грудні 2019 року в НСТУ заявили, що готують оновлену концепцію ранкового мовлення в регіонах. Робочу групу запропонували очолити продюсерові Чернігівської філії НСТУ Артему Шелковому. У січні 2020 року він відмовився переїжджати до Києва і працювати над ранковою програмою. За інформацією НСТУ, член правління Микола Чернотицький опікується роботою групи та розробленням нової концепції ранкового мовлення.

У філіях почали протестувати проти закриття ранкових програм і деякі колективи ранкових програм звільнилися. Зокрема, 20 грудня на регіональному каналі Суспільного мовлення “UA:Донбас” вийшов останній випуск ранкового шоу “Донбас lite”. Весь колектив ранкового шоу в прямому ефірі написав заяви про звільнення.

27 грудня 2019 року вийшов останній випуск програми “Київський ранок”, яка виходить на регіональному каналі Суспільного мовлення “UA:Київ”. У команди, яка робила програму, закінчився дворічний контракт, його не продовжили.

В ефірі “UA:Донбас” і “UA:Київ” після звільнення колективів замість “ранків” виходять повтори програм.

Liked the article?
Help us be even more cool!