ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НСЖУ закликає журналістів відмовлятися від джинси

14.11.2016, 13:57

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) засуджує публікацію засобами масової інформації замовних матеріалів та закликає колег відмовлятися від участі в кампаніях, які дискредитують ті чи інші політичні сили. НСЖУ наголошує, що результатом цих кампаній у першу чергу є дискредитація самих медіа та журналістів. Так НСЖУ відреагувала на звернення ВО “Батьківщина” щодо інформаційної кампанії, що розгорнулася в ЗМІ проти цієї політсили.

Політична сила просить медіа-організації “дати відповідну оцінку діям журналістів та видавництв, що розміщують відверто замовні матеріали, нехтуючи стандартами видавничої справи та журналістської етики”. У “Батьківщині” наголошують, що зараз у медіа поширюються матеріали про діяльність партії та її лідера Юлії Тимошенко, які не відповідають дійсності. Відтак, партія робить висновок про замовний характер публікацій і звинувачує в цьому вище керівництво держави.

“Партія ВО “Батьківщина” звертається до всіх чесних журналістів з проханням дотримуватись стандартів журналістської етики та не мати справ з замовними матеріалами”, – йдеться у зверненні.

Також політсила звертається до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики з вимогою “провести публічні слухання з приводу проведення брудної інформаційної кампанії проти ВО “Батьківщина” та оцінити суспільно-політичні ризики, що провокують такі кампанії”. Від міжнародних неурядових організацій “Репортери без кордонів” та “Transparency International” просить взяти до уваги використання в Україні використання брудних інформаційних технологій проти опозиційної політичної сили та дати цьому інциденту публічну оцінку.

У Національній спілці журналістів України погоджуються, що звернення партії містить “дуже серйозні звинувачення, які не можна ігнорувати”.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко наголошує, що Спілка засуджує практику використання журналістів та медіа для зведення політичних рахунків, публікації замовних матеріалів та закликає колег відмовлятися від участі в кампаніях, які дискредитують ті чи інші політичні сили.

Водночас, у НСЖУ наголошують, що перш за все парламентські сили – і нинішні і колишні – активно використовують практику розміщення замовних матеріалів у ЗМІ. “Саме вони є відповідальними за запізнілу реалізацію в Україні важливих медіареформ – роздержавлення та створення суспільного мовлення. І саме політсили та їхні лідери поширюють практику заснування медіа для реалізації політичного впливу, а не для об'єктивного інформування громадян. Відтак, результати таких дій або ж недопрацювань обертаються проти самих політиків”, - повідомляє НСЖУ.

За результатами дослідження ІМІ, найбільшими замовниками джинси у 2016 році в інтернет-ЗМІ є “Опозиційний блок” та Радикальна партія на чолі з Олегом Ляшком. Окрім цих партій у 2016 році на джинсі були піймані “Народний фронт”, “Відродження”, “Батьківщина”.

Фото - Тиждень

Liked the article?
Help us be even more cool!