ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Новозеландське радіо проводить розслідування щодо проросійських виправлень у матеріалах про Україну

12.06.2023, 11:25
Фото – Єгор Гордєєв
Фото – Єгор Гордєєв

Національний радіомовник Нової Зеландії розпочав внутрішнє розслідування після того, як з’явилися докази, що один зі співробітників відредагував репортажі про війну в Україні, додавши до них проросійські формулювання, пише The Guardian.

Фінансоване державою RNZ (Radio New Zealand) опублікувало щонайменше чотири статті, що вперше з’явились у виданні Reuters і були відредаговані з додаванням прокремлівських наративів.

У матеріалах була низка змін: додано слово "заколот" на позначення Майдану, замість колишнього "проросійського президента" України згадано "проросійський обраний уряд", додано згадки про "прозахідний уряд", який нібито "пригнічував етнічних росіян", і кілька згадок про російську тривогу щодо "неонацистських елементів" в Україні.

Після того як перший такий матеріал набув розголосу, речник RNZ Джон Барр у своїй заяві запевнив, що "RNZ ставиться до цього питання надзвичайно серйозно і проводить розслідування, щоб дізнатися, як саме постала ця ситуація. Коментарів не буде, поки розслідування не буде завершено й ужито відповідних заходів".

До двох відредагованих статей було додано редакційні примітки: "Цей матеріал було відредаговано неналежним чином; усі зміни було виправлено. RNZ занепокоєне й ставиться до проблеми надзвичайно серйозно. Ми проводимо розслідування й ужили відповідних заходів".

Ще щонайменше дві статті, які переглянуло Guardian, не було змінено.

Голова контент-відділу RNZ Меґан Вілан заявила: "RNZ відомо про випадки недоречних виправлень у кількох репортажах про війну в Україні, опублікованих на нашому вебсайті. Ведеться розслідування щодо ймовірного порушення, вчиненого одним зі співробітників. Співробітника відсторонено до з’ясування обставин".

Вона додала: "Ми виправили матеріали й додали до кожної статті примітки-пояснення. Ми перевіряємо решту статей, щоб з’ясувати, чи є ще якісь проблеми. Ми оприлюднимо результати перевірки, коли її буде завершено".

За словами гендиректора RNZ Пола Томпсона, недоречні зміни до матеріалів, які відбивають промосковську точку зору, викликають глибоке занепокоєння й щодо них буде вжито відповідних заходів.

Liked the article?
Help us be even more cool!