ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Новокаховська міськрада приховує від журналістів, куди витрачатиме гроші, прикриваючись карантином

18.03.2020, 11:47
Фото – tavriya.ks.ua
Фото – tavriya.ks.ua

Новокаховська міська рада (Херсонська область) 18 березня ухвалила рішення про проведення сесій у закритому режимі. Після голосування за це питання депутати попросили всіх журналістів та присутніх залишити залу засідань.

Про це регіональному представнику ІМІ розповів міський журналіст Олег Батурін.

"Винесли з голосу питання, проголосували та попросили всіх покинути приміщення, посилаючись на карантин", – розповів він.

За словами журналіста, на розгляд сесії сьогодні виноситимуть питання розподілу бюджетних коштів на суму 2,5 млн грн.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що в цьому випадку відбулося не впровадження заходів карантину, а протиправне втаємничення інформації з відкритим доступом і перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Він звернув увагу, що постанова Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19" передбачає запровадження карантину та інших заходів для запобігання поширенню небезпечної хвороби. Також, відповідно до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", органи місцевого самоврядування уповноважені ухвалювати рішення, спрямовані на запобігання епідемії, забезпечення захисту населення від поширення небезпечних хвороб. 

"Однак такі рішення мають ухвалюватися за встановленою законом процедурою, з належним оприлюдненням відповідно до вимог Конституції і законів України. Ухвалення ж з голосу рішення про видалення журналістів, які були присутніми під час відкритого заходу органу місцевого самоврядування, не має на меті гарантування епідеміологічної безпеки (адже присутність осіб уже створила можливість передання хвороби в залі) і не відповідає встановленому законом порядку. Таким чином, у даному випадку має місце не впровадження заходів карантину, а протиправне втаємничення інформації з відкритим доступом і перешкоджання законній професійній діяльності журналістів", – сказав Алі Сафаров.

Liked the article?
Help us be even more cool!