ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Норвегія запровадить податок на суспільне мовлення

08.08.2019, 11:36

Норвегія з 2020 року переходить з абонплати на податок на суспільне мовлення. Про це повідомляє UA:Суспільне мовлення з посиланням на медіаплатформу TVBIZZ.

За даними медіаплатформи TVBIZZ, 11% опитаних висловилися за збереження абонплати за NRK, 33% - підтримали новий податок, 5% - не визначилися, а для 20% - це не має значення.

Оскільки оплата більше не буде пов’язана з наявністю зареєстрованої ліцензії, кількість платників нового податку зросте приблизно на 2,7 млн норвежців. 2,6 млн із них сплачуватимуть максимальну суму податку - 1700 крон, 1,7 млн осіб - суму від 200 до 1600 крон залежно від рівня доходу.

Норвезька мовна корпорація (The Norwegian Broadcasting Corporation, NRK) - суспільна медіакомпанія Норвегії, заснована 1933 року. Компанія надає різноманітний контент через три національні телеканали NRK1, NRK2, NRK3, також NRK Super (для дітей), 14 національних радіоканалів, головний сайт nrk.no, подкасти й онлайн-послуги, такі як “NRK ТБ-плеєр” (TV-player), “NRK радіоплеєр” (Radio-player), P3.no (для молоді), yr.no (прогноз погоди).

Нагадаємо, український суспільний мовник - UA:Суспільне мовлення - це два національні телеканали (UA:Перший та UA:Культура),  три національні радіостанції (UA:Українське радіо, UA:Радіо Культура, UA:Радіо Промінь), а також регіональні 24 телеканали та 24 радіостанції. 

За законом “Про суспільне телебачення і радіомовлення України” UA:Суспільне мовлення має отримувати фінансування з державного бюджету, що становить не менше ніж 0,2% від держбюджету попереднього року. Втім, така модель фінансування виявилася недосконалою через можливість політичного втручання.

Експерти запропонували фінансувати Суспільне України шляхом спрямування до Спеціального фонду Державного бюджету 50% фактичних надходжень від ренти за користування радіочастотним ресурсом. У квітні минулого року цю пропозицію схвалила Наглядова рада Суспільного.

Liked the article?
Help us be even more cool!