ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нобелівську премію з літератури отримав письменник Абдулразак Гурна

07.10.2021, 15:17
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Нобелівську премію з літератури у 2021 році отримав письменник Абдулразак Гурна “за його безкомпромісне і співчутливе проникнення в наслідки колоніалізму і долю біженців у прірві між культурами й континентами”.

Про це повідомили в Нобелівському комітеті, інформує Громадське

У комітеті зазначили, що письменник вражає своєю прихильністю до істини й відразою до спрощення. Його романи відходять від стереотипних описів і відкривають очі на культурно різноманітну Східну Африку, незнайому багатьом людям в інших частинах світу.

Четвертий роман лауреата “Рай” (1994), його прорив як письменника, з'явився в результаті дослідницької поїздки до Східної Африки приблизно в 1990 році. Це розповідь про дорослішання і сумна історія любові, в якій зіткнулися різні світи й системи вірувань.

Абдулразак Гурна народився в 1948 році й виріс на острові Занзібар у Танзанії, але прибув до Англії як біженець наприкінці 1960-х років. До недавнього виходу на пенсію він був професором англійської та постколоніальної літератури в Кентському університеті в Кентербері.

Гурна опублікував десять романів та низку оповідань. Тема біженців проходить через усю його творчість. Він почав писати у 21 рік в Англії. І хоча суахілі була його першою мовою, англійська стала для письменника літературним інструментом.

Нобелівська премія – одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля. Торік вона становила 10 млн шведських крон (близько $ 1,1 млн), повідомляє Укрінформ.

Liked the article?
Help us be even more cool!