ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нобелівську премію миру отримали головред російської "Нової газети" та філіппінська журналістка

08.10.2021, 12:24
Фото – твіттер Нобелівської премії
Фото – твіттер Нобелівської премії

Лауреатами Нобелівської премії миру стали головний редактор російської “Нової газети” Дмитро Муратов та філіппінська журналістка Марія Ресса.

Про це повідомляє “Нова газета” з посиланням на Норвезький Нобелівський комітет.

Обидва журналісти отримали премію за “зусилля зі збереження свободи думки як неодмінної умови для демократії і миру”.

“З моменту заснування в 1993 році “Нова газета” публікувала критичні статті на теми від корупції, поліцейського насильства, незаконних арештів, маніпуляцій на виборах, фабрик тролів і до застосування російських військ всередині й за межами Росії. Опоненти “Нової газети” відповідали на це погрозами, насильством і вбивствами. З моменту заснування газети вбито шість її журналістів, зокрема Анну Політковську, яка писала про війну в Чечні. Незважаючи на вбивства і погрози, головний редактор Муратов не відмовився від принципу незалежності й послідовно захищав право журналістів писати на вибрані теми, поки це відповідає професійним та етичним стандартам журналістики”, – заявила глава комітету Берит Рейсс-Андерсен.

“Пані Ресса і пан Муратов отримують премію миру за їхню мужню боротьбу за свободу вираження поглядів на Філіппінах і в Росії. Водночас вони є представниками усіх журналістів, які відстоюють цей ідеал у світі, де демократія та свобода преси стикаються з дедалі несприятливішими умовами”, – йдеться в заяві Нобелівського комітету, повідомляє Радіо Свобода.

Цього року Нобелівський комітет отримав 329 номінацій на премію миру 2021 року. У комітеті зазначили, що це один з найбільших показників в історії.

Серед цьогорічних кандидатів були шведська активістка Ґрета Тунберґ та американська правозахисниця Стейсі Абрамс.

Серед організацій, номінованих на премію миру, Всесвітня організація охорони здоров’я, “Репортери без кордонів”, Комітет захисту журналістів.

Минулого року нагороду отримала Всесвітня продовольча програма.

Liked the article?
Help us be even more cool!