ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НМПУ заявляє, що чернігівська виконавча служба тисне на журналіста Ігоря Чайку

19.02.2015, 13:27

Комітет Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ) заявляє, що на журналіста, режисера та члена НМПУ Ігоря Чайку чинить тиск Деснянський відділ виконавчої служби Чернігівського міського управління юстиції, без належних прав накладаючи арешт на майно та рахунок журналіста. Про це йдеться у заяві НМПУ.

Комітет НМПУ вимагає від Міністерства юстиції України та Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України провести ретельну перевірку діяльності Чернігівського обласного управління юстиції та Деснянської ВДВС Чернігівського міського управляння юстиції на предмет дотримання законності при здійсненні виконавчих дій щодо журналіста Ігоря Чайки.

За інформацією НМПУ, державні виконавці протягом року накладають арешт вже втретє.

“Так, у жовтні 2014 року після зняття чергового арешту з банківського рахунку пана Чайки, в протизаконний спосіб, на користь ВДВС було списано понад 20 тис.грн. За списання коштів відповідали начальник Деснянського ВДВС Ю.Приходько та його підлегла – державний виконавець Д.Чередник. Після пред’явлення Ігорем Чайкою претензій та погроз звернутися до правоохоронних органів та надати справі публічного розголосу, гроші повернули. У ВДВС пояснили, що кошти були стягнуті “випадково”…”, - повідомляють в НМПУ.

Втім, зауважують в медіа-профспілці, вже 14 січня 2015 року Деснянський ВДВС знову накладає арешт на майно та банківський рахунок Чайки попри відсутності судового рішення та доказів наявності боргових зобов’язань. Більш за те, зауважують у спілці, раніше, член НМПУ, рішенням суду визнавав дії виконавчої служби незаконними, та довів в суді відсутність боргових зобов’язань.

В арештованій квартирі разом з журналістом проживають його 14-річний неповнолітній син та мати-пенсіонерка, які знаходяться на його утриманні. Остання, зазначає НМПУ, після чергової дії чернігівських виконавців опинилась на лікарняному ліжку. А арешт банківського рахунку Чайки, який знаходиться в статусі приватного підприємця, автоматично позбавляє його можливості як займатися своєю професійною діяльністю, так і доглядом та піклуванням за неповнолітнім сином і хворою матір’ю.

“Комітет НМПУ зазначає, що відповідно до ЗУ “Про виконавче провадження” державний виконавець зобов’язаний використовувати надані йому права відповідно до закону і не допускати у своїй діяльності порушення прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб (ч.1 ст.6 Закону). Дії начальника Деснянської ВДВС Чернігівського міського управляння юстиції Ю.Приходька та його підлеглих, начальника Чернігівського обласного управління юстиції С. Рожець (який не помічає нічого протизаконного в діях виконавців), містять ознаки злочину – перевищення влади або службових повноважень (ст. 365 КК України)”, - йдеться у заяві НМПУ.

Крім того, комітет профспілки не виключає що дії держвиконавців спрямовані й на перешкоджання професійній журналістській діяльності (ч.2 ст.171 КК України). “Бо не дивлячись на формально побутовий характер конфлікту, протизаконний тиск ВДВС на Ігоря Чайку розпочався після прем’єри на УТ-1 його документального фільму “Острів Крим. Дежавю” – переконливу розповідь про добре сплановану та заздалегідь підготовлену акцію анексії українського півострова”, - йдеться у заяві.

Liked the article?
Help us be even more cool!