ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НМПУ вимагає службового розслідування через затримання редактора НикВести

26.08.2016, 10:51

Комітет Незалежної медіа-профспілки України глибоко стурбований фактом протиправного затримання Управлінням СБУ в Миколаївській області головного редактора сайту “НікВєсті” та координатора руху “Під контролем” Олега Деренюги та вимагає провести службове розслідування. Про це повідомлдяє прес-служба НМПУ.

“Ми вважаємо, що дії правоохоронних органів здійснюються з метою чинення  морального тиску на журналіста. Звертаємо також особливу увагу на грубі порушення процесуального законодавства, а саме ст. 160, 164 КПК України, згідно з якою тимчасовий доступ до речей та документів надається лише на підставі ухвали слідчого судді, ст. 163 КПК України, яка встановлює, що розгляд клопотання про надання тимчасового доступу відбувається у присутності власника, а також ч.2 ст. 168 КПК України, яка передбачає, що тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження здійснюються лише у разі,  якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду.

Також, зауважують в НМПУ, порушено ст.59 Конституції України – журналістові не було надано право на правову допомогу, яке конституційно гарантується кожному громадянинові України.

“Всі вище наведені аргументи мають ознаки порушення прав журналіста”, - заявляють в спілці.

У зв’язку з цим НМПУ звертається до СБУ з вимогою провести належне службове розслідування щодо перевищення повноважень осіб, які затримали журналіста 24 серпня. До Генеральної прокуратури України з вимогою забезпечити належний процесуальний контроль надати належну правову оцінку діям правоохоронних органів. До Уповноваженого з прав людини з проханням вжити належних заходів задля недопущення подібних порушень прав та свобод журналістів.

До Ради з питань свободи слова та захисту професійної журналістської діяльності при Президентові України  розглянути випадок порушення прав журналіста та вжити належних заходів та унеможливити подібні утиски свободи слова.

До голови Комітету з питань свободи слова та інформації з проханням вжити належних заходів задля недопущення подібних порушень прав та свобод журналістів.

Як повідомляв ІМІ, 24 серпня Управління СБУ в Миколаївській області на декілька годин затримало головного редактора інтернет-видання “НикВести” Олега Деренюгу та допитувало його у справі про хибне мінування. Працівники УСБУ прямо звинуватили Олега Деренюгу в хибному повідомленні про замінування Соборної площі Миколаєва, де у цей день проходили святкування з нагоди Дня Незалежності України. Журналіст стверджує, що його відпустили після того, як він віддам слідчим свій мобільний.

25 серпня Управління СБУ у Миколаївській області заявило, що перевіряє можливість несанкціонованого втручання невстановленими особами у маршрутизацію телекомунікаційного сигналу оператора зв’язку із використанням телефонного номера журналіста.

“Преступности.НЕТ” з посиланням на джерела у СБУ повідомило, що дзвінок з номера мобільного телефону Олега Деренюгі зробив представник анонімного так званого “Комітету 210”, який раніше мінував будівлі в Миколаєві і погрожував вбивати грузинських делегатів бізнес форуму “Миколаїв-Батумі”.

25 серпня головний редактор НікВесті Олег Деренюга заявив, що своє затримання він пов'язує з професійною діяльністю і антикорупційними розслідуваннями.

Liked the article?
Help us be even more cool!