ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НМПУ просить Нацраду роз’яснити, чи повинні сюжети відповідати вимогам редакційних статутів каналів

30.03.2012, 05:49
Незалежна медіа-профспілка України просить Національну раду з питань телебачення та радіомовлення надати офіційні роз’яснення щодо того, чи повинні сюжети, які виходять на українських телеканалах, відповідати вимогам редакційних Статутів, прийнятих на цих телеканалах. Про це йдеться у заяві НМПУ, опублікованій 30 березня на сайті профспілки.

Зокрема, медіа-профспілка просить Нацраду повідомити про дотримання умов ліцензії компанією “Студія 1+1” і вимагає негайно оприлюднити список членів редакційної Ради каналу “Студія 1+1”, діючий редакційний Статут та угоду про засади редакційної політики, яка була підписана між журналістами та власниками цього каналу.

Відповідна заява НМПУ пов’язана з “черговим випадком зняття з ефіру сюжету програми “Гроші”, яка виходить на каналі “1+1” Романа Вінтоніва про з’їзд Партії регіонів, в якому головним героєм мав стати Сергій Тігіпко". Минулого разу, нагадали у спілці, з ефіру зняли сюжет Олега Дейнеки, який стосувався роботи Хмельницького губернатора, члена Партії регіонів Василя Ядухи.

“Такий вибірковий підхід і зняття сюжетів перед самим виходом в ефір свідчить про серйозну небезпеку цензури, яка останнім часом нависла над усією медіа-групою “1+1″. Цензури, яку невдало камуфлюють під редакційну політику або редакційні стандарти”, - йдеться у заяві.

У  медіа-профспілці повідомляють, що у відповіді на звернення до керівництва “1+1” щодо зняття з ефіру сюжету та наступного звільнення Олега Дейнеки йшлося, що “мовляв, журналіст працював не на каналі, а в Іноземному Підприємстві “1+1 Інтернешнл”, яке не має редакційного статуту”.

“Таким чином на каналі “1+1” створена схема, за якою можна ухилятися від виконання законодавчих норм щодо обов’язкової наявності редакційного Статуту та редакційної Ради для кожної телекомпанії?”, - зазначають у заяві.

Нагадаємо, журналіст телеканалу "1+1" Роман Вінтонів повідомив про зняття його сюжету про з’їзд Партії регіонів з ефіру програми “Гроші”.

Сюжет Романа Вінтоніва стосувався з’їзду Партії регіонів, який відбувся 17 березня. На цьому з’їзді Сергій Тігіпко прийняв рішення про саморозпуск своєї партії "Сильна Україна" та влиття в Партію регіонів. Тігіпко був обраний заступником голови партії та членом політради партії. У свою чергу, Вінтонів, підійшовши до Тігіпка, спитав, чи змінить він прізвище на "Янукович" або ж лишиться на дівочому.

У свою чергу, редактор "Грошей" Максим Сухенко підтвердив, що зняв сюжет у день ефіру, зазначивши, що сюжет “не в нашому форматі”.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!