ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Німеччина створила робочу групу для боротьби з російською дезінформацією

19.06.2024, 14:09

Німеччина створила робочу групу для боротьби з дезінформаційними кампаніями, зокрема російськими. На думку берлінського уряду, вони підважують демократію й сприяють суспільним розколам, повідомляє Bloomberg. 

Рішення уряд ухвалив у межах інавгураційної стратегії з нацбезпеки, оприлюдненої керівною коаліцією канцлера Олафа Шольца 2023 року, де зазначається, що Кремль є принциповою загрозою безпеці Німеччини.

Робоча група є ініціативою міністерств внутрішніх, зовнішніх справ і міністерства юстиції.

Спершу до її складу ввійде 10 аналітиків, згодом кількість членів має зрости до 20. 

Група зосереджуватиметься на виявленні й спростуванні дезінформації в соцмережах, зокрема спонсорованої Кремлем. Прикладом такої дезінформації є так звана кампанія “Двійник”, у межах якої за кілька тижнів було згенеровано понад мільйон дописів від десятків тисяч фейкових акаунтів у соцмережі Х, за даними німецького уряду.

Міністерка внутрішніх справ Ненсі Фейзер заявила, що ситуація з безпекою в Німеччині “досі напружена” як через “жорстку агресивну війну Росії проти України”, так і через “жахливу ескалацію на Середньому Сході”.

“Загроза нашій демократії у формі шпигунства, саботажу, дезінформації й кібератак набула нового виміру”, – зазначила Фейзер 19 червня, презентуючи останній річний звіт німецького органу внутрішньої розвідки.

Ще одним завданням робочої групи буде запобігання кампаніям з дезінформації до того, як ті наберуть обертів, – так зване передспростування, повідомляє уряд.

Також ідеться про збільшення відповідальності операторів соцмереж (компаній на кшталт Х і Facebook) і посилення тиску на ці компанії – включно із санкціями, якщо буде потреба, – щоб фейкові акаунти й дезінформація швидше видалялися.

Як повідомляв ІМІ, Німеччина, Польща та Франція домовилися разом боротися з дезінформацією та пропагандою, яку Росія поширює в кіберпросторі. Йдеться про новий “механізм запобігання”, мета якого полягає в розкритті спроб дестабілізації та їхньому оприлюдненні. Наприкінці січня Париж уже звинувачував Москву в кампанії з дезінформації за участю російських державних ЗМІ.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!