ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Незалежна медійна рада знайшла мову ворожнечі і виправдання агресора на NewsOne

11.12.2018, 10:17

Незалежна медійна рада дійшла висновку, що низка передач в ефірі телеканалу NewsOne протягом серпня-жовтня 2018 року транслювала мову ворожнечі та вислови, що виправдовували державу-агресора, а також порушувала журналістські стандарти. Про це йдеться у висновку Незалежної медійної ради (НМР) від 10 грудня, повідомляє “Детектор медіа”.

До НМР звернулася Національна рада з питань телебачення і радіомовлення щодо аналізу контенту передач телеканалу NewsOne, які виходили в ефірі протягом 31 серпня – 17 жовтня 2018 року. Звернення стосувалося 11 різних передач суспільно-політичної тематики, в яких активно критикувалася нинішня українська влада.

У своєму висновку НМР наголосила на тому, що розглядатиме кожен епізод окремо на предмет дотримання законодавства та професійних стандартів журналістики, а не аналізуватиме загалом весь контент. Такий підхід відповідає, зокрема, підходу Європейського суду з прав людини у справі Stomakhin v Russia, у якій суд із понад 20 різноманітних висловлювань автора чітко провів розмежування між тими, що розпалюють ворожнечу, та захищеними політичними висловлюваннями.

На думку НМР, у чотирьох передачах – “Інтерв’ю з Оленою Лукаш” 31 серпня, двох випусках Live 5 вересня, а також передачі “Український формат” 5 вересня – містилися заклики до розпалювання ворожнечі.

Так, у першій з них ведучий В’ячеслав Піховшек сказав, що “любой человек, который называет себя ветераном АТО, считает, что у него есть индульгенция на убийство или он может убивать”, чим, на думку НМР, стигматизував всю соціальну групу через діяльність її окремих учасників.

Вислови Андрія Лесика в передачі Live, що транслювалася 5 вересня об 11:54, закріплюють назву війни на Донбасі як братовбивчої. Це висловлювання не є ізольованим, зауважує НМР, а звучить у контексті розлогого монологу про відсутність будь-якого поступу з української сторони щодо врегулювання війни мирним шляхом.

Окремо НМР наголосила на висловах, що пролунали в межах передач Live та “Український формат”, які транслювалися 5 вересня. Так, Євген Червоненко та Михайло Добкін у цих передачах називають спікера парламенту Андрія Парубія ідеологом убивств в Одеському будинку профспілок, а також порівнюють його з нацистами, що розстрілювали євреїв у Бабиному Яру.

“Хоча такі вислови можна розглядати крізь призму більшої межі критики для представників владної верхівки, в цих висловах є пряме звинувачення у вчиненні особою найсерйозніших злочинів. Ототожнення когось із нацистами та фашистами є таким, що розпалює ворожнечу, – про що наголошувалося Європейським судом з прав людини у справі Surek v Turkey (No 1)”, – йдеться у висновку НМР.

У своїх висловлюваннях у межах передач “Великий вечір” від 2 вересня та “Суб’єктивні підсумки” від 6 вересня Євген Червоненко стверджує, що світ не визнає Російської Федерації як агресора, стверджує про недоведеність присутності російських військових сил на Донбасі – а далі говорить про те, що Росія захищає свої інтереси. Такі висловлювання мають ознаки виправдання дій Росії на території України, тому Незалежна медійна рада вбачає у трансляції цих двох передач ознаки порушення телеканалом NewsOne заборони на трансляції телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України. НМР зауважує, що, зважаючи на природу цих висловлювань та пасивну роль ведучих, телеканал не має імунітету, передбаченого Законом України “Про телебачення і радіомовлення”, щодо слів, озвучених гостями передачі.

У програмі “Український формат” від 17 жовтня 2018 року НМР вбачає порушення стандартів достовірності та збалансованості подання інформації. Так, у випуску з уст Михайла Добкіна лунає теза про те, що Уляна Супрун не має медичної освіти, а Олександр Вілкул стверджує, що лише 3 % людей в Україні матимуть змогу лікуватися після проведення медичної реформи. Також йдеться про епідемії, яких немовбито не було в Україні протягом тривалого часу. Водночас ведучий передачі не доклав жодних зусиль для спростування чи перевірки такої інформації. Крім того, з переглянутого матеріалу не вбачається, що під час запрошення гостей до ефіру було запрошено когось, хто схвалював би позицію чинного МОЗ щодо медичної реформи.

Із повним текстом висновку можна ознайомитися тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!