ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Незалежна медійна рада закликає Мінфін не допустити “культурного дефолту”

26.03.2020, 16:44
Фото - НМР
Фото - НМР

Незалежна медійна рада (НМР) заявляє про загрозу культурного дефолту у разі суттєвого скорочення фінансування культури у часи кризи. Про це йдеться у заяві НМР.

“Вважаємо, що такий підхід до обрізання фінансування культури у часи кризи є надзвичайно небезпечним, а тактичне рішення щодо економії бюджетних коштів обернеться стратегічно значно більшими втратами для держави. Культурна сфера відповідає за наш розвиток, емоції, мрії, ідеї. Саме культурний продукт у часи кризи дозволяє її пережити, переосмислити себе й отримати натхнення у творенні чогось нового, у тому числі і того, що буде виводити економіку з кризи, створюючи додану вартість. А ідея, дизайн, стиль, смак, традиції, історична тяглість є невід’ємним супутником нових технологій і механізмів”, - йдеться у заяві.

Також НМР нагадала, що “окрім невидимого мікроскопічного ворога – коронавірусу”, Україна має “не менш небезпечного і цілком видимого ворога – Російську Федерацію, яка не перший рік працює з єдиною метою – знищити національну ідентичність українців і перетворити Україну на маріонеткову державу”. 

“Ми усвідомлюємо, що в умовах пандемії та економічної кризи перегляд бюджету є неминучим, проте закликаємо відійти від механічного “балансування” бюджету і зважати не лише на тактично зекономлені гривні, але і на наслідки та втрати, до яких ця “економія” призведе. А це втрачені робочі місця, провалені проекти, розірвані зв’язки та брак національного культурного продукту, якого так потребує країна в часи війни та пандемії”, - йдеться у заяві.

Незалежна медійна рада закликає Міністерство фінансів провести багатосторонні консультації з представниками Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, Міністерства культури, молоді та спорту і підвідомчих агентств, а також із представниками креативних індустрій "для пошуку оптимального виходу з цієї кризи та недопущення культурного дефолту".

Як повідомляв ІМІ, 25 березня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики заявив, що Міністерство фінансів готує зміни в державний бюджет, зокрема, урізає фінансування всіх напрямків діяльності Міністерства культури, молоді та спорту. Залишаються лише видатки на утримання – тобто зарплатню.

За даними комітету, Мінфін хоче позбавити фінансування, зокрема, на 750 млн грн Держкіно, на 500 млн грн Український культурний фонд, на 150 млн грн Інститут книги, туризм – на 240 млн грн, на суму понад 500 млн грн програми “зшивання країни”, реставраційні роботи по захисту історико-культурної спадщини, програм інформполітики.

Liked the article?
Help us be even more cool!