ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Незалежна медійна рада: СТБ зловживав показом контенту, що може зашкодити дітям

09.10.2018, 12:33
Фото - detector.media

Незалежна медійна рада (НМР) вважає, що показ телеканалом "СТБ" у випуску “Один за всіх” за 1 квітня 2018 року психологічного насильства над учасниками програми дозволяє говорити про порушення законодавства України про захист дітей від шкідливого контенту. Відповідний висновок НМР оприлюднила 9 жовтня, повідомляє “Детектор медіа”.

У випуску ток-шоу “Один за всіх”, що транслювалася телеканалом "СТБ" 1 квітня 2018 року між 21:30 та 22:45, розповідалася історія вбивства дворічної дитини Вероніки Єсипенко. Тимчасом як основний підозрюваний у вбивстві вже відомий, передача була спрямована на встановлення, наскільки винними у смерті дворічної дитини є її мати, Галина Єсипенко, а також інші особи, що були присутні на місці скоєння злочину, зокрема 17-річна Ангеліна Дайдашан. У студію, окрім гостей, були запрошені експерти: юристи, криміналісти, працівники соціальних служб.

НМР звертає увагу на позитивні зрушення в ефірі СТБ: під час трансляції обличчя всіх неповнолітніх героїв програми було приховано, як приховано було і їхні інтимні зони. Під час ефіру постійною була візуальна позначка “16+” у лівому нижньому куті екрана, що давало можливість зрозуміти вікову категорію контенту.

Також, за оцінкою НМР, під час трансляції передачі телеканал свідомо уникав показу фізичного насильства. Однак перед трансляцією передачі не було попередження на кшталт: “Передача може містити сцени, які можуть розтривожити особливо чутливих глядачів”.

На думку членів НМР, таке позначення є хорошою практикою, яку телеканали мали б використовувати навіть у випадку, якщо контент є межовим і може потенційно спричинити шкоду певним категоріям населення, незалежно від часу трансляції тієї чи іншої передачі.

“Водночас окремо варто звернути увагу на психологічне насильство та шоковий формат висвітлення проблематики вбивства неповнолітньої Вероніки Єсипенко. Безумовно, тема домашнього насильства є предметом суспільного інтересу, однак запрошені експерти й ведучий, які б мали виступати модераторами дискусії та пропонувати вирішення порушених питань, лише сприяли нагнітанню обстановки. Вони перебирали на себе функції умовного суду присяжних і допитували, в дуже агресивній тональності, Ангеліну Дайдашан та Галину Єсипенко, звинувачуючи їх у бездіяльності при вбивстві дворічної дитини. Це, а також озвучування деталей насильства у студії є надмірним і покликано впливати не стільки на раціональне сприйняття проблеми глядачем, скільки на примітивно-емоційне "смакування" пікантних подробиць чужої трагедії”, - вважають члени НМР.

НМР дійшла висновку, що телеканал "СТБ" порушив вимоги щодо заборони трансляції в час, доступний для перегляду дитячою аудиторією (з 6:00 по 23:00), сюжетів, що можуть завдати шкоди їхньому духовному, моральному і психологічному здоров’ю.

Нагадаємо, 19 липня перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк звернула увагу колег, що з порядку денного засідання регуляторного органу випало питання про призначення позапланової перевірки телеканалу "СТБ" з приводу трансляції ток-шоу “Один за всіх” за 1 квітня, яке вже двічі вносилося до порядоку денного.

На цей випуск ток-шоу Нацраді поскаржилися Чернігівська обласна державна адміністрація та Уповноважений Президента з прав дитини. Суть скарг у тому, що в доступний для перегляду дітьми час транслювалася програма (о 21:28) та її анонси (о 8-й, 12-й та 15-й годині), тема програми – загибель дитини внаслідок жорстокого поводження. Крім того, одним з учасників випуску була неповнолітня дівчинка, яку прямо в студії побила інша учасниця програми. Також, на думку скаржників, на дівчинку чинився психологічний тиск, її обличчя в програмі було заретушовано, але в анонсах було показано.

26 липня Нацрада призначила позапланову перевірку СТБ через випуск ток-шоу “Один за всіх” за 1 квітня.

Liked the article?
Help us be even more cool!