ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Незалежні телерадіомовники не проти вилучення графи про мову з ліцензій

30.08.2012, 04:46
Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) вважає, що рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про вилучення графи про мови з ліцензій відповідає вимогам законодавства та рекомендує телерадіоорганізаціям реалізовувати ці положення. Про це повідомляє "Телекритика"


«Ми розуміємо, що для будь-якої держави мовне питання є суто політичним і саме так його треба сприймати, - коментує Ольга Большакова, керівник Центру адвокації та лобіювання НАМ, - але для нашої організації однією із найважливіших цілей завжди було створення цивілізованого ринку телерадіомовлення та сприяння легітимності діяльності телерадіоорганізацій. Тому питання про мову мовлення для нас перш за все лежить в юридичній площині. З цієї точки зору, реалізація положень Закону України "Про засади мовної політики" полягає у дерегулюванні діяльності телерадіоорганізацій в частині визначення в програмній концепції частки мовлення певними мовами. На сьогоднішній день ці положення повністю передані на саморегулювання мовників».


Тетяна Фоміна, юрист, керівник Правового центру НАМ відзначає, що з юридичної точки зору знаходження в ліцензіях графи про мови суперечило б існуючому законодавству: «Рішення Національної ради відповідає Закону "Про засади мовної політики", оскільки згідно з цим законом телерадіоорганізація сама визначає мову, якою вона веде мовлення. Відповідно, графа в ліцензії «Мова мовлення» не відповідає чинному закону, отже має бути вилученою». 


Водночас депутат Київради Олег Медведєв у своєму блозі на «Українській правді» наголосив, що телерадіокомпанії повинні вибирати мову трансляції не навмання, а відповідно до «чисельності мовних груп», а мовні групи визначаються за кількістю осіб, які дану мову визнають рідною. 


Нагадаємо, Національна рада вилучила графу про мови з ліцензійної документації. Відповідний наказ підписав голова регуляторного органу Володимир Манжосов 20 серпня. Документи було підготовлено у зв'язку з набранням чинності Закону України «Про засади державної мовної політики», а також зважаючи на неодноразові звернення суб'єктів господарювання. 
 
Читай також: Вікторія Сюмар: "Скасування мовної квоти на телебаченні призведе до звільнень"
Liked the article?
Help us be even more cool!