ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Незалежна медійна рада виявила мову ворожнечі відносно кримських татар на радіо "АКС"

27.09.2016, 10:43

Незалежна медійна рада (НМР) виявила мову ворожнечі відносно кримських татар на радіо “АКС” (мовить на території Херсонської області), а також недотримання стандарту достовірності подачі інформації. Про це йдеться у висновку Незалежної медійної ради, затвердженому 26 вересня, повідомляє “Детектор медіа”.

НМР затвердила висновок у справі за зверненням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо випуску передачі “Відкритий мікрофон” на радіо “АКС” від 25 квітня 2016 року.

Зокрема, медійна рада віднайшла порушення вимог абзацу 14 частини 2 статті 6 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, статті 28 Закону України “Про інформацію” щодо заборони розповсюдження телерадіоорганізаціями мови ворожнечі щодо кримських татар, а також недотримання стандарту достовірності подачі інформації радіо “АКС”.

У випуску авторської програми “Відкритий мікрофон”, що транслювалася на радіо “АКС” о 14:00 25 квітня 2016 року, ведучий Сергій Осолодкін коментував тодішні події в Новоолексіївці (декілька вибухів та інцидентів із застосуванням зброї на території Херсонської області). Він озвучив сім версій причин вибухів, останньою з яких назвав “національно-етнічну” - ішлося про можливу причетність до вибухів представників кримськотатарського народу.

Із уст автора лунали такі фрази: “І ось саме ці активісти стали ініціаторами кількох дій, які мали шалений розголос і негативні наслідки як для мешканців нашої області, так і України. Я про це неодноразово говорив, неодноразово писав у авторських матеріалах”; “Так, як поводять себе наші гості, то можна було б трішки ставитися з більшою повагою до господарів і питати, чи хочуть господарі мати все те, що пропонується... Це і наштовхнуло на одну з семи версій, з якою погодилися слухачі”.

Ці вислови ведучого, зазначає НМР, а також загальний контекст ситуації в Херсонській області дали змогу дійти висновку про наявність мови ворожнечі у трансльованій мовником передачі.

Окремо Незалежна медійна рада наголосила на тому, що стандарт достовірності подачі інформації має бути дотримано і при створенні авторських передач.

Члени Незалежної медійної ради Антоніна Черевко та Діана Дуцик долучили окрему думку до цього рішення, в якій зауважили, що в програмі радіо “АКС” також порушено вимоги щодо розповсюдження контенту, шкідливого для дітей та підлітків.

Із повним текстом рішення та окремої думки можна ознайомитися за посиланням.

Як повідомляв ІМІ, 15 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення застосувала до ТОВ “Телерадіокомпанія “АКС” (м. Херсон), санкцію “оголошення попередження” через трансляцію висловлювань, які в умовах інформаційної війни можуть бути використані для розпалювання національної ворожнечі.

Відповідні висловлювання були зафіксовані 25 квітня в ефірі ТРК “АКС” передачі “Відкритий мікрофон”, які озвучив ведучий програми.

Фото - ujf.org.ua

Liked the article?
Help us be even more cool!