ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Не тільки виборчий процес створює для журналістів правові питання - юрист ІМІ

07.05.2019, 11:41

Виборчий процес спричинив багато правових питань у журналістів, і протягом квітня 2019 року юристи ІМІ Роман Головенко і Алі Сафаров надавали консультативну допомогу щодо них.

Як зауважив Алі Сафаров, не тільки виборча кампанія створювала юридичні проблеми.

За його словами, наприклад, у Житомирі в суді журналіст вів відеофіксацію засідання, а суддя почала вимагати від нього клопотання про таку фіксацію. “Журналіст зателефонував на гарячу лінію ІМІ, де отримав роз’яснення, що суддя надає дозвіл на відеофіксацію на портативні пристрої лише в кримінальному провадженні, а в цивільному провадженні, провадженні по адміністративним правопорушенням тощо дозвіл судді не потребується і клопотання, відповідно, не подається. Після отримання роз’яснення суддя припинив чинити перешкоди журналісту у відеофіксації справи по адміністративному правопорушенню”, – розповів Сафаров.

Інший випадок, який просили юристів ІМІ прокоментувати, стосувався виклику СБУ в Полтавській області журналістів як свідків щодо ситуації, яку ЗМІ фіксували для поширення.

“Репутація правоохоронних органів у нас далека від ідеальної (і часом обґрунтовано), тож журналісти перш, ніж іти до СБУ, звернулися по правову консультацію до ІМІ. Ми пояснили, що так, у рамках досудового слідства можуть бути викликані і журналісти в якості свідків, проте, на відміну від звичайних громадян, журналісти мають право на таємницю журналістських джерел. Тож мають право відмовитися давати створені матеріали, посилаючись на права журналістів, передбачені статтею 25 Закону України “Про інформацію”, – розповів юрист Алі Сафаров.

Також юристи ІМІ надали у квітні консультації щодо статусу журналістів і відмінності його від статусу блогерів, стосовно питань орендного договору на приміщення редакції реформованої комунальної газети, правил використання квадрокоптерів у журналістській діяльності, моменту набрання чинності Законом України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” та інших питань. Загалом протягом квітня було надано 13 консультацій, з них чотири стосувалися виборів Президента України, а решта – інших різноманітних випадків і проблем.

Нагадаємо, в ІМІ продовжує працювати юридична гаряча лінія. Консультації охоплюють не тільки питання свободи слова і прав журналістів, але й інші, зокрема щодо реклами загалом або реклами окремих товарів, про авторське право, особливості укладення господарських договорів у діяльності ЗМІ тощо.

Журналісти та інші працівники засобів масової інформації можуть звернутися за консультацією до юристів за телефоном (050) 447-70-63 (у робочий час у будні) та письмово на електронну адресу [email protected].

Liked the article?
Help us be even more cool!