ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НБУ минулоріч виявив 4,5 тис. шахрайських сайтів, метою яких є отримання даних українців

15.02.2023, 17:32
Фото - nur.kz
Фото - nur.kz

Національний банк України (НБУ) виявив за минулий рік 4,5 тисяч шахрайських сайтів, які дублюють державні сайти з метою заволодіння даними українців. Про це повідомив заступник голови НБУ Олексій Шабан на брифінгу 15 лютого, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Минулого року НБУ виявив близько 4,5 тис. таких (шахрайських) ресурсів, і це набагато більше, ніж було у 2021 році”, - зазначив він.

Основними авторами таких фішингових сайтів в Україні є спецслужби РФ, додав Шабан.

“Якщо до повномасштабного вторгнення кіберполіція фіксувала 15-20 тис. звернень громадян щодо фінансового шахрайства, то 2022 року ця статистика зросла на порядок”, - додав він.

Він зазначив, що завдяки спільній системі НБУ, Національного координаційного центру кібербезпеки та мобільного оператора “Київстар” момент від виявлення таких сайтів до їх блокування на державному рівні становить 15 хвилин.

“Ми знаходимо такі ресурси та вносимо їх у систему блокування (...). Система дає змогу оскаржити внесення ресурсу до заблокованих, але за місяць роботи ми жодної такої скарги не отримали”, - зазначив він.

Спільний проєкт покликаний зменшити перехід користувачів на шахрайські сайти шляхом перенаправлення їх на сторінку з попередженням, що сайт створили зловмисники.

За даними НБУ, за перший місяць зафіксовано близько 120 тисяч унікальних переходів на цю сторінку.

Liked the article?
Help us be even more cool!