ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НАЗК не перевіряло жодної декларації громадських активістів - голова агентства

22.10.2018, 12:07
Фото - voladm.gov.ua

Голова Національного агентства з  питань запобігання корупції Олександр Мангул повідомив, що його відомство наразі не перевіряло жодної декларації, поданої громадськими активістами-антикорупціонерами. Відповідну заяву він зробив в ефірі "Радіо НВ", повідомляє "Новое время".

“Я вважаю партнерами [громадських активістів]. До слова, на сьогодні ми не перевіряли жодних декларацій громадських активістів”, - зазначив Мангул.

За словами голови агентства, йому “не хотілося б” і надалі перевіряти декларації активістів-антикорупціонерів. Говорячи про відповідну норму закону про запобігання корупції, яка зобов'язує членів антикорупційних громадських організацій подавати е-декларації, Мангул сказав, що сподівається на те, що вона буде скасована.

Як повідомляв ІМІ, 30 березня 2017 року в Україні набув чинності ухвалений Верховною Радою і підписаний Президентом України закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”. Згідно з законом члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані з 1 січня 2018 року подавати електронні декларації. Закон розкритикували низка країн та міжнародних організацій.

Закон розкритикували низка країн (зокрема, Канада, США, ЄС) та неурядових організацій Freedom House, міжнародний фонд “Відродження”, Human Rights Watch, Реанімаційний пакет реформ, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Інститут масової інформації, “Transparency International Україна”.

3 квітня 2018 року депутати Верховної Ради не внесли до порядку денного законопроекти про скасування е-декларування для представників громадських організацій: законопроекти №8120 та №8120-1 щодо відтермінування е-декларування для активістів та законопроекти №8209 та №8209-1 щодо скасування  е-декларування для представників ГО.

3 квітня Верховна Рада відхилила президентський законопроект №6674 і депутатський законопроект №6271, якими пропонувалося скасувати е-декларування для громадських активістів.

11 вересня 2018 року Конституційний Суд України відкрив провадження за поданням Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової щодо визнання неконституційним електронного декларування для громадських активістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!