ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада прибрала пропозиції щодо критеріїв мови ворожнечі, бо ними скористалися російські пабліки

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення прибрала зі свого сайту файл із пропозиціями критеріїв мови ворожнечі щодо військових та ветеранів, оскільки ним скористалися російські пабліки.

Таке пояснення Нацрада опублікувала на своїй фейсбук-сторінці.

Файл був опублікований на сайті 14 травня, писала “Новинарня”, але 23 травня документа вже не було. Ці пропозиції Нацради опублікувала низка медіа. Вони звернули увагу, що в переліку є пункт, який стосується висловлювань у медіа, “що направлені на знецінення ворога, зокрема військовослужбовців ЗС РФ”.

“Наприклад: “чмоні”, “орки”, “русня / галіма русня / клята русня”, “русня, яка не вміє воювати”, “та вони дебіли” та подібна некоректна лексика і номінація щодо представників(-иць) російської армії, військової та політичної адміністрації (окупаційної влади)”, – цитує Нацраду “Новинарня”.

Документ Нацради мав назву “Пропозиції до Критеріїв віднесення інформації до такої, що розпалює ненависть, ворожнечу, жорстокість до окремих осіб чи груп осіб через приналежність до спільноти ветеранів(-ок) війни / військовослужбовців(-иць) України та/або до такої, що підбурює до дискримінації чи утисків за ознакою приналежності до ветеранів(-ок) війни / військовослужбовців(-иць) України”.

Як зазначає Нацрада, файл створили на основі великої кількості пропозицій від медіа, громадянського суспільства, інших джерел. Він зібрав увесь наданий спектр пропозицій і підходів до цієї теми, яку регулятор розглядає в межах ініціативи “Компетентні медіа – демократичне і толерантне суспільство”.

Медіарегулятор зауважує, що файл був опублікований саме для обговорення серед стейкхолдерів, “а ті, хто не мав стосунку до цього, з 34 сторінок достатньо чутливої і важливої інформації вихопили кілька рядків і, не питаючи нас про їх сенс і походження, влаштували справжній хайп”.

“Зараз файл прибрано, бо – на жаль – ним скористалися для своїх ігрищ російські і проросійські пабліки, а ті, заради кого це збиралося і систематизувалося, вчергове підіграли ворогу”, – зазначила Нацрада.

Liked the article?
Help us be even more cool!