ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада просить правоохоронців розслідувати переписку українських телеканалів з "ДНР"

18.08.2016, 14:21

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення просить Генеральну прокуратуру та Міністерство внутрішніх справ розслідувати оприлюднення у ЗМІ переписки деяких працівників українських телеканалів із представниками так званої “ДНР” та підтвердити чи спростувати інформацію щодо достовірності такого листування. Про це йдеться у заяві Нацради, опублікованій на сайті регулятора.

Нацрада зауважує, що може ухвалити відповідне рішення щодо такого листування “лише після завершення розслідування та в разі підтвердження оприлюдненої інформації”. Водночас регулятор розглядає ситуацію з оприлюдненням переписки як новий виклик для свободи слова.

“Ми чекаємо від цих органів відповідного розслідування і звертаємося до них із пропозицією підтвердити чи спростувати інформацію, яка в черговий раз збурила українське суспільство і всю медіа-спільноту”, - йдеться у заяві.

Нацрада також чекає від правоохоронних органів відповіді на запитання, хто відповідає за новини на телеканалі “Інтер”, за добір кадрів і хто формує інформаційну політику телеканалу.

Регулятор нагадує, що, телеканал “Інтер”, укладаючи з ним мирову угоду, взяв на себе зобов’язання “суворо дотримуватись ліцензійних умов, чинного законодавства України, здійснювати дієві заходи щодо контролю за редакційною політикою, змістом ефіру на предмет неможливості появи матеріалів, що розпалюють ворожнечу, принижують честь та гідність українського народу, закликають до агресивних дій щодо громадян України”.

Особливо Нацрада наголошує на “здійсненні заходів щодо контролю за редакційною політикою”, бо пам’ятає скандал із росіянкою Марією Столяровою, що була вислана за межі країни.

“Тоді під час розгляду питання на засіданні керівництво телеканалу переконувало всіх, що в ефірі сталася технічна помилка, і висловлювання зазначеної особи не мали стосунку до сюжету. Крім того, звучали аргументи, що випуски новин готує ТОВ “Незалежні інформаційні системи”, з яким телеканал “Інтер” підписав угоду, відповідно до якої не втручається у редакційну політику “НІС”. На жаль, ні суспільний осуд, ні вимоги регулятора у зв’язку із названими випадками не змінили позицію керівництва “Inter Media Group”, які поширили у ЗМІ твердження, що ніхто з керівництва “Інтера” не має до новин жодного стосунку, не керує цими людьми, і не має до них ніякого відношення, вони самі ухвалюють свої рішення.  Що їм важко коментувати цю ситуацію, бо вони поза нею”, - йдеться у заяві.

Також Нацрада нагадує керівникам “Інтера” про пряму норму закону про відповідальність за програми і передачі, і що регулятор видав ліцензію на мовлення ПрАТ “Телеканал “Інтер”, а  “із НІСом, який, як зазначає канал “самостоятельно и в полной мере отвечает за соответствие созданных програм  общепринятым стандартам качества и требованиям законаодательства Украины”, регулятор стосунків не має”.

Крім того, Нацрада зауважує, що не має повноважень у регулюванні контенту каналів, а впливати на редакційну політику ЗМІ регулятору, як і іншим державним органам, законодавчими нормами заборонено. Тож Нацрада закликає законодавців надати їй “розширених повноважень у питаннях захисту інформаційної безпеки”.

“Ці повноваження мають бути чітко прописані, аби не виникло передумов до введення цензури.  Необхідно також, як пропонують окремі політики, вводити обмеження для висвітлення подій на Донбасі, встановити вимоги акредитації журналістів і передбачити систему відповідальності за порушення”, - йдеться у заяві.

Як повідомляв ІМІ, на початку серпня в інтернет потрапило листування російського журналіста Леоніда Муравйова, який навесні 2015 року намагався влаштуватися на роботу на телеканал “Інтер”, але був видворений з України, зі співробітницею міністерства державної безпеки так званої “ДНР” Тетяною Єгоровою. У листуванні, зокрема, згадується якась Маша. Скоріше за все, мова йде про екс-креативну продюсерку “Подробностей недели” на “Інтері” (продакшн НІС) Марію Столярову.

Викладений у мережу архів містить скріншоти листувань електронною поштою між нею та журналістами. У листуванні нібито обговорюються питання надання акредитації журналістам з України, Австрії, Німеччини, Британії, Франції та інших країн. У деяких листах представники українських каналів нібито обговорюють з Єгоровою майбутні телепередачі.

Також листування може фактично свідчити про те, що Марія Столярова через Леоніда Муравйова звітувала про контент новин НІСу перед органами безпеки так званої “ДНР”.

СБУ заявила, що перевірятиме оприлюднене в інтернеті листування співробітниці міністерства державної безпеки так званої “ДНР” Тетяни Єгорової з представниками українських телеканалів.

У лютому 2016 року телеканал “Інтер” потрапив під позапланову перевірку Нацради з питань телебачення і радіомовлення через трансляцію російських фільмів, а також через інцидент з лайкою в прямому ефірі Марії Столярової, яку згодом звинуватили в симпатизуванні бойовикам  і видворили з країни.

Фото - Слово і Діло

Liked the article?
Help us be even more cool!