ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада перевірить харківський телеканал через сюжет про визнання окупації Криму

31.03.2017, 10:13

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку харківському телеканалу “Прогресивні технології та комунікації”. Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 30 березня, повідомляється на сайті Нацради.

Так, до Нацради звернувся депутат Харківської міської ради С.Ю. Утєвський, який повідомив, що 22 лютого в ефірі цієї телерадіоорганізації транслювалася передача про Севастопольську біологічну станцію і відомого гідробіолога В.О. Водяницького, зміст якої, на його думку, суперечить чинному законодавству України.

За результатами моніторингу ефіру телеканалу Нацрада встановила неодноразову трансляцію багатосюжетної телепередачі “Первая столица” виробництва однойменного відеоканалу, в якій наявні  висловлювання, що мають ознаки порушення вимог абзацу дев’ятого частини другої статті 6 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”.

У першому сюжеті, присвяченому історії створення Севастопольської біологічної станції, лунала така фраза: “Если вам доведется побывать в Севастополе, обратите внимание на белое нарядное здание... Сейчас это Институт морских биологических исследований имени Александра Ковалевского Российской Академии наук. Преемник Севастопольской биологической станции хранит и приумножает славные традиции морских исследователей”, повідомляє “Детектор медіа”.

При цьому автори програми не зазначили, що ця наукова установа була створена окупаційною владою в місті Севастополі на базі Інституту біології південних морів ім. О.О. Ковалевського НАН України, що припинив своє існування після анексії Криму у 2014 році.

На думку Нацради, цей сюжет містить виправдання чи визнає правомірною окупацію території України, що є ознакою порушення абзацу 9 частини 2 статті 6 закону “Про телебачення і радіомовлення”.

Член Нацради Сергій Костинський повідомив, що затрати на виробництво проекту “Первая столица” повністю покриті російським фондом “Русский мир”.

Представник каналу повідомив, що “Первая столица” - це не власний проект каналу, а створений стороннім виробником. За його словами, в телеканалу ПТК є угода з виробником (продакшном “Перша столиця”), за якою продакшн платить телеканалу гроші за розміщення проекту в ефірі.

Сергій Костинський запропонував колегам звернутися до Служби безпеки України щодо співпраці українських юридичних осіб з фондом “Русский мир”.

Усі члени Нацради одноголосно підтримали рішення призначити позапланову перевірку ПТК і звернутися до СБУ щодо співпраці телевиробників з “Русским миром”.

Liked the article?
Help us be even more cool!