ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада оголосила попередження ZIK та оштрафувала на понад 300 тис. грн

13.05.2021, 17:02
Фото – telekritika.ua
Фото – telekritika.ua

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження та оштрафувала телеканал Z ZIK (ТОВ “ТРК “Нові комунікації”, Львів) на суму 341 067,50 грн через поширення в ефірі закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди.

Таке рішення Нацрада ухвалила 13 травня за результатами позапланової перевірки каналу, повідомляється на сайті регулятора.

Так, 26 листопада 2019 року о 18:00 в ефірі телеканалу транслювалася передача “Кожен з нас президент” (з повтором 27.11.2019 о 01:23 і 06:00) за участю народної депутатки України VIII скликання Надії Савченко, народного депутата України IX скликання Рената Кузьміна, які були в студії, а також Михайла Добкіна, що приєднався до обговорення питань за допомогою інтернет-зв’язку.

Під час програми озвучено низку висловлювань, що суперечать нормам чинного законодавства.

Зокрема, Добкін у відповідь на пропозицію Кузьміна надати правову оцінку нещодавнім подіям в Україні, “висловився у формі непрямого заклику до насильства з використанням мови ненависті на адресу конкретних осіб, які є представниками політичних сил, що у 2014–2019 роках перебували на найвищих керівних посадах у країні (П. Порошенко, О. Турчинов, А. Парубій,  О. Тягнибок)”. 

“Заклик до їх фізичного знищення може мати на меті залякування та дискримінацію патріотично налаштованої частини населення, яка підтримує активну протидію країні-агресору, погрози та підбурювання до насильницьких дій, що мають ознаки розпалювання національної ворожнечі та ненависті. Аргумент М. Добкіна щодо фізичного знищення політичних осіб знайшов “розуміння” у Н. Савченко, яка вела передачу, оскільки, з висловлених нею  думок, силові засоби та вчинення злочину є прийнятними для “встановлення справедливості”, – зазначила Нацрада.

Нацрада зауважує: трансляція передачі відбулася тричі без змін чи редакційної модерації, що  свідчить про усвідомлене поширення каналом відповідної інформації без редакторських правок або з незначними правками.

Отже, Національна рада визнала наявність в ефірі закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті у висловлюваннях, які були поширені в ефірі мовника, і оштрафувала канал у розмірі 25% ліцензійного збору. Ліцензіат має усунути порушення та сплатити  штраф у 30-денний термін із дня повідомлення Національною радою про ухвалене рішення.

Як повідомляв ІМІ,  2 лютого Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони від 2 лютого 2021 року “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, яке передбачає запровадження на п'ять років санкцій проти народного депутата Тараса Козака та юридичних осіб, що володіють ліцензіями телеканалів “112 Україна”, NewsOne та ZIK.

Liked the article?
Help us be even more cool!