ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Народ рохінджа позивається проти Facebook через мову ворожнечі

07.12.2021, 13:04
Фото – UNHCR / Roger Arnold
Фото – UNHCR / Roger Arnold

Десятки біженців – представників народу рохінджа у Великій Британії та США подали до суду на Facebook (наразі – Meta), звинувативши компанію в тому, що вона дозволила поширювати у своїй соцмережі мову ворожнечі проти них.

Про це повідомляє ZMINA з посиланням на BBC.

Зокрема, позивачі вимагають компенсації понад 150 мільярдів доларів (приблизно 4,11 трильйона гривень), стверджуючи, що платформи Facebook пропагують насильство проти переслідуваної меншини.

Компанію звинуватили в тому, що вона дозволила “роками продовжувати поширення ненависної та небезпечної дезінформації”.

За інформацією журналістів, британська юридична фірма, яка представляє інтереси деяких біженців, надіслала до Facebook листа, в якому, зокрема, стверджується таке:

  • алгоритми Facebook “посилили мову ненависті проти народу рохінджа”;
  • компанія не інвестувала в модераторів і фактчекерів, які знали про політичну ситуацію в М’янмі;
  • їй не вдалося видалити дописи або акаунти, які підбурювали до насильства проти рохінджа;
  • вона не змогла “вжити належних і своєчасних заходів” попри попередження благодійних організацій та ЗМІ.

Водночас у США юристи подали скаргу на Facebook у Сан-Франциско, звинувативши її в тому, що вона “готова продати життя народу рохінджа заради завоювання ринку в невеликій країні Південно-Східної Азії”.

На підтвердження своїх претензій вони посилаються на дописи у фейсбуку, знайдені під час розслідування інформагентства Reuters, зокрема 2013 року, де йшлося: “Ми повинні боротися з ними (рохінджа. – Ред.) так, як Гітлер боровся з євреями”.

Інший допис звучав так: “Налийте палива та підпаліть, щоб вони могли швидше зустрітися з Аллахом”.

Компанія Facebook 2018 року визнала, що зробила не досить для запобігання розпалюванню насильства та ненависті проти рохінджа.

Більшість населення М’янми – буддисти. Але в штаті Ракхайн, на заході країни, живе приблизно мільйон людей з народу рохінджа, більшість із них сповідує іслам.

У серпні 2017 року близько 700 тисяч рохінджа втекли до сусіднього з М’янмою Бангладеш, рятуючись від конфлікту, що спалахнув у цьому штаті. Щонайменше 10 тисяч були вбиті під час репресій з боку військових М’янми. 

Активісти рохінджа заявляють, що військові та місцеві буддисти ‎розпочали “помсту” проти місцевих мусульман після нападу на поліцейський пост. ЗМІ повідомляли про випадки, коли солдати спалювали села рохінджа та нападали на їхніх жителів.‎ Військові ж стверджували, що їхні дії є відповіддю на напади бойовиків. ‎

В ООН заявили, що операція в М’янмі була “схожа на приклад етнічних чищень з підручника”. Однак місцева влада заперечила проведення етнічних чищень.

Компанія Facebook налічує понад 20 мільйонів користувачів у М’янмі. Для багатьох сайт соціальних мереж є основним або єдиним способом отримувати новини та ділитися ними.

2018 року ООН звинуватила компанію в “повільній та неефективній” реакції на поширення ненависті в інтернеті. Згідно із законодавством США, фейсбук є відповідальним за дописи, розміщені його користувачами. Проте позови, про які йдеться, стверджують, що за законами М’янми соцмережа не має такого захисту, і це має перевагу в справі.

Liked the article?
Help us be even more cool!