ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нардепи пропонують використовувати в Україні назву Сакартвело замість Грузія

29.05.2023, 14:00
Фото - Радіо Свобода
Фото - Радіо Свобода

Група народних депутатів пропонує Верховній Раді запровадити використання в Україні на офіційному рівні, у спілкуванні та засобах масової інформації офіційної та історичної назви Грузії - Сакартвело.

Відповідний проєкт постанови №9329 “Про використання в Україні історичної назви країни Грузія – Сакартвело” депутати зареєстрували в парламенті 26 травня.

Відповідно, йдеться у проєкті постанови, грузинський народ (грузинів) пропонується називати картвелами.

У пояснювальній записці до проєкту зазначає, що вже майже 15 років офіційний Тбілісі переконує своїх міжнародних партнерів відмовитися від назви “Грузія”, яка вважається русифікованою, а саме найменування – російським. Тому грузини просять використовувати історичну назву їх країни – “Сакартвело”.

Також автори проєкту зазначають, що назву “Грузія” використовують у світі близько 20-ти країн, в тому числі Україна. Більшість з цих країн, це - країни пострадянського простору або ті, які зазнавали значного радянського впливу. 

“Сакартвело – саме так називають свою країну грузини (картвели). Сакартвело – “країна картвелів”, від Картлі – одного з основних регіонів  цієї держави. Відповідно, грузинський народ (грузинів) слід називати картвелами. Тому, Сакартвело вважається справжньою історичною назвою країни Грузія, яку вона не могла втримати та поширювати у світі, зокрема через сильний радянський (російський вплив), де русифікували навіть назви країн”, - йдеться у пояснювальній записці. 

Також звертається увага, що від назви “Грузія” в офіційних документах вже відмовилися Литва, Ізраїль, Південна Корея, Японія. Більшість з них стали використовувати латинську назву Георгія (Georgia) і лише Литовська Республіка, член Європейського Союзу та НАТО, з 2021 року якраз використовує назву “Сакартвело”. 

У разі прийняття проєкт постанови, йдеться у записці, це Україна позбудеться російської, пострадянської назви “Грузія”, а також “це додасть особливість і додаткове визнання у двосторонніх взаєминах України та Грузії, що зможе вивести їх на новий рівень”.

Liked the article?
Help us be even more cool!