ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нардеп Радуцький пропонує позачергово вакцинувати від COVID-19 журналістів

15.02.2021, 10:49
Фото - фейсбук Михайла Радуцького
Фото - фейсбук Михайла Радуцького

Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький пропонує позачергово вакцинувати проти коронавірусної хвороби журналістів.

Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці, оприлюднивши результати дослідження Київської школи економіки.

“Журналісти – це наші лідери думок. Якщо ми запропонуємо їм пройти щеплення у перших хвилях, для того щоб розповісти про це суспільству – значно зменшимо кількість скептиків серед населення”, - написав він.

Він з посиланням на дослідження Київської школи економіки зазначив, що лише 13-20% громадян України можуть мати імунітет проти коронавірусної хвороби.

“Як ми і прогнозували, озвучена раніше деякими фахівцями цифра у 50% виявилась занадто оптимістичною. На мій погляд, досягти колективного імунітету без вакцинації населення майже неможливо. Без щеплення ми будемо приречені кожен рік боротися з новими штамами вірусу і черговою хвилею коронавірусної хвороби”, - зауважив парламентарій.

Радуцький прогнозує, що, скоріш за все, у 2021 році ми не зможемо повністю подолати пандемію. “За прогнозами ВООЗ, формуванню колективного імунітету перешкоджають нові штами вірусу, відсутність щеплення у дітей (які хворіють у легкій формі, але передають вірус) та антивакцинальна кампанія. Нам справді найближчим часом доведеться переконати значну частину суспільства відкинути страх та забобони і погодитись пройти щеплення”, - відзначив він.

Радуцький запропонував декілька кроків заради того, щоб збільшити кількість українців, готових зробити щеплення від коронавірусу. Зокрема - відкрити консультативну “гарячу лінію” з питань вакцинації.

“Багато людей будуть вагатись – робити чи не робити щеплення конкретно в їхньому випадку. У когось є хронічна хвороба, хтось переніс операцію. Хтось десь вичитав черговий фейк, ніби вакцина нашкодить дітородній функції. Люди повинні мати можливість почути пораду, отримати консультацію і навіть просто психологічну підтримку. Покладати це завдання лише на сімейних лікарів було б неправильно. Вони і так часто перевантажені”, - вважає Радуцький.

Ще один крок - обов’язкові тести для тих, хто відмовляється вакцинуватись, як планують зробити в Ізраїлі, зокрема, щодо працівників бюджетної сфери. “Я не впевнений, що Україна наразі готова копіювати досвід Ізраїлю. Але принаймні обговорення та розробка таких змін до законодавства може стимулювати громадян не відмовлятись від щеплення”, - зауважив Радуцький.

Наступне - щоденна публікація статистики щодо щеплення. “Всю інформацію щодо проходження вакцинації потрібно зробити максимально прозорою. Українці повинні бачити, що не лише в країнах ЄС, США чи Ізраїлі вакцина не викликає ускладнень. А перші вакциновані українці почувають себе абсолютно нормально”, - додав депутат.

Окрім того, Радуцький пропонує запровадити податкові пільги для підприємств, щоб “стимулювати наших підприємців проводити вакцинацію власних трудових колективів в межах програм корпоративної соціальної відповідальності”.

Він також повідомив, що комітет розробляє законопроєкт для стимулювання добровільного медичного страхування, який передбачатиме додаткові пільги для роботодавців, які забезпечують працівників полісами ДМС.

Нагадаємо, у Міністерстві охорони здоров'я очікують, що цього тижня Україна отримає вакцини виробництва компаній Pfizer і AstraZeneca.

Liked the article?
Help us be even more cool!