ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Найбільше мови ворожнечі в онлайн-ЗМІ Львова й Одеси – дослідження ІМІ

26.06.2020, 11:59

Найбільше новин з мовою ворожнечі було зафіксовано в онлайн-медіа Львова й Одеси, як порівняти з іншими регіонами України, у яких проводилося відповідне дослідження. 

Такими є результати дослідження ГО “Інститут масової інформації”, що було проведено в 10 регіонах України в червні  цього року *.

У середньому на новини про національні меншини чи етнічні групи припало 0,6% загальної кількості новин у регіональних онлайн-медіа. Водночас у кожній сьомій новині, або в 14% публікацій, про національні меншини були присутні ознаки мови ворожнечі. 

За результатами моніторингу, найбільше про національні меншини чи етнічні групи писали онлайн-ЗМІ Миколаєва (1,7% загальної кількості публікацій в регіоні), Одеси (1,6%) і Львова (0,8%). Водночас найбільше випадків мови ворожнечі в цій та інших тематиках було зафіксовано в онлайн-ЗМІ Львова (2,7% загальної кількості публікацій у регіоні) та Одеси (1,6%). Не використовували мови ворожнечі в аналізований період онлайн-ЗМІ Донецька і Черкас.

Найчастіше вияви мови ворожнечі та дискримінації стосувалися гендерної тематики та дискримінації представників ЛГБТ-спільноти (46% загальної кількості публікацій з ознаками мови ворожнечі та дискримінації). На мову ворожнечі щодо етнічних груп та національних меншин припало 14% із загальної кількості публікації з ознаками мови ворожнечі та дискримінації. На третьому місці – вияви мови ворожнечі щодо представників соціально незахищених груп населення (7% усіх публікацій з мовою ворожнечі). Водночас було зафіксовано 30% новин, які містили мову ворожнечі щодо інших тематичних напрямів, зокрема дискримінацію за географічною або віковою ознакою.

Що стосується основних типів порушень у новинах із виявами мови ворожнечі, то, за даними моніторингу, найчастіше була присутня негативно забарвлена лексика / оціночні судження (36% публікацій із загальної кількості новин з виявами мови ворожнечі й дискримінації), некоректна лексика / терміни (29% новин), розбіжність заголовка і тексту (5% новин) та відсутність коментарів, що балансують (1% загальної кількості новин з виявами мови ворожнечі й дискримінації). Водночас 29% новин з ознаками мови ворожнечі містили, зокрема, сексистський контекст, а також невиправдано акцентували на належності до певної групи / національності тощо.

*У межах дослідження проаналізовано 9320 новин, із них 87 новин з ознаками мови ворожнечі, 58 новин про етнічні групи / нацменшини з 50 регіональних онлайн-медіа в 10 регіонах України (Волинь, Дніпро, Донецьк (Маріуполь), Львів, Миколаїв, Одеса, Полтава, Харків, Херсон, Черкаси). До моніторингу потрапили виключно новини з новинної стрічки інтернет-ЗМІ: статті, журналістські розслідування, аналітика, блоги, авторські колонки, анонси тощо не аналізуватися. 

Методологія моніторингу охоплювала аналіз кількості новин про національні меншини та етнічні групи, ознаки мови ворожнечі  в новинах про національні меншини та етнічні групи, а також аналіз загальної тематики виявів мови ворожнечі й дискримінації в новинах регіональних онлайн-ЗМІ (етнічні групи / нацменшини, гендер (жінки, ЛГБТ), ВПО (внутрішньо переміщені особи), війна з Росією, релігійні погляди, інше), а також типи порушень у таких новинах (некоректна лексика / термінологія, оціночні судження / негативно забарвлена лексика, розбіжність заголовка і тексту, відсутність коментаря, що балансує, інше).

Моніторинг проводили в таких ЗМІ:

Волинь (Волинські новини, ВолиньPost, Волинь24, Район.in.ua, Конкурент); Дніпро (Відкритий, Наше місто, Днепровская панорама, Информатор, gorod.dp.ua); Донецьк (Маріуполь) (0629, Новини Донбасу, Карачун (Слов'янськ), Остров, MRPL.CITY); Львів (Львівський портал, Захід.нет, Вголос, Варта1, Твоє місто); Миколаїв (Преступности.НЕТ, Мой город, Новости-N, Інше.TV, 0512); Одеса (Думська, 048, Одесская жизнь, УСІ.Одеса, Odessa online); Полтава (Полтавщина, poltavske.tv, ОКІА Новини Полтавщини, 0532.ua, Зміст); Харків (АТН, Status Quo, Город Х, KHARKIV Today, 057.ua); Херсон (ХерсонОНлайн, 0552, Любимый Херсон, Херсонщина за день, Херсонці); Черкаси (Вичерпно, 18000, Прочерк, Zmi.ck.ua, Провсе).

Liked the article?
Help us be even more cool!