ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Найбільше міжнародних новин в онлайн-медіа півдня та сходу України стосуються Росії – дослідження ІМІ

18.09.2019, 11:58
Фото – joebalestrino.com
Фото – joebalestrino.com

У регіональних онлайн-ЗМІ півдня та сходу України найбільше міжнародних новин публікується про Росію, найменше – про США і міжнародні громадські організації.

Такими є результати дослідження ГО “Інститут масової інформації”, що було проведено у восьми регіонах України в серпні цього року.*

За результатами моніторингу, із загальної кількості міжнародних новин про Росію, США та Європу частка новин про Росію становила 51%, про європейські країни та міжнародні організації – 30% і про США – 19%.

Медіа східних та південних регіонів України про Росію писали переважно збалансовано (64% новин були нейтральними), 30% новин про РФ мали негативне забарвлення і 6% були позитивними. Найбільше негативних новин про Росію було опубліковано в онлайн-ЗМІ Харкова (32,6% загальної кількості негативних матеріалів про Росію), Одеси (30,8%) та Миколаєва (21%). Цікаво, що найбільше новин про Росію було зафіксовано в онлайн-ЗМІ Луганщини (6% загальної кількості публікацій) та Донеччини (4,5%). 

Що стосується країн Європи, то 89% новин про них в місцевих медіа були нейтральними, 7% – позитивними і 4% – негативними. Під час дослідження було виявлено регіони, в яких не було зафіксовано взагалі жодної новини про країни ЄС протягом моніторингу в Дніпрі та Херсоні. Найчастіше про країни Євросоюзу писали онлайн-ЗМІ Запоріжжя (4% загальної кількості публікацій) та Миколаєва (3%).

Про США місцеві медіа сходу та півдня України публікували переважно нейтральні новини (83%). На негативні новини про США припало 11%, і ще 6% були позитивними новинами. Найчастіше про США писали онлайн-ЗМІ Запоріжжя та Миколаєва (по 2% загальної кількості публікацій). 

Найбільше позитивних новин стосувалося міжнародних організацій та інституцій (16,5% загальної кількості новин про них). Найчастіше про міжнародні організації писали в новинах Луганщини (3% загальної кількості публікацій) та Донеччини (1%). 

Варто зауважити, що новини про Росію присутні в усіх аналізованих регіонах, Водночас у Дніпрі та Херсоні не було жодної новини, яка б стосувалася США та Євросоюзу, а про міжнародні організації взагалі не згадували місцеві онлайн-медіа Дніпра, Запоріжжя, Миколаєва, Одеси і Херсона.

*У межах дослідження було опрацьовано 6629 новин із 40 регіональних онлайн-медіа у восьми регіонах України (Дніпро, Донецьк, Запоріжжя, Луганськ, Миколаїв, Одеса, Харків, Херсон). До моніторингу потрапили новини з новинної стрічки інтернет-ЗМІ: статті, журналістські розслідування, аналітика, блоги, авторські колонки тощо не аналізуватися. 

Методологія моніторингу охоплювала аналіз кількості новин про США, Європу, Росію та міжнародні громадські організації, а також аналіз рівня нейтральності таких новин (позитивні, негативні, нейтральні), які були опубліковані в стрічці новин аналізованих сайтів з 19 по 23 серпня 2019 року. 

Моніторинг проводився в таких ЗМІ:

Дніпро (Днепровский городской сайт, Первый Криворожский, Наше місто, Первый городской, Днепр вечерний), Донецьк (Мариуполь city, Мариупольские новости, Информагентство Остров, Региональный портал Донбасса "Донецкие новости", Kramatorsk.info), Запоріжжя (Панорама / Индустриалка, ПРО-Бердянск, Репортер Запорожья, Forpost.media, Inform.zp.ua), Луганськ (Остров, Трибун, Донбас UA, 06452.com.ua, Мой город), Миколаїв (НикВести, Преступности.Нет, Новости Н, Свідок.Інфо, Корабелов.Инфо), Одеса (Думская, Трасса Е95, Одесская жизнь, USI.Online, Бессарабия INFORM), Харків (Status Quo, Медиагруппа "Объектив", АТН, Kharkiv Today, Newsroom), Херсон (Херсон Онлайн, Гривна, Херсон нет, ПІК, Херсонщина за день).

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконує міжнародна організація Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!