ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Закарпатті посадовця за ненадання доступу оштрафували та на рік позбавили посади

31.05.2018, 15:44

Мукачівський районний суд присудив штраф у сумі 6800 грн, з позбавленням права обіймати керівні посади на 1 рік секретареві Новодавидківської сільської ради Закарпатської області Адріану Скибі за ненадання інформації на запит редакторці газети “Сила народного контролю – Чоп” Лариси Ступак.

Вирок було оголошено згідно зі 171 статтею Кримінального кодексу України ("Перешкоджання професійній журналістській діяльності"), повідомляє “Доступ до правди”.

Судове засідання відбулося 28 травня, вирок у реєстрі поки не опубліковано.

Як нагадує видання, Ступак надіслала інформаційний запит Новодавидківському сільському голові з проханням надати інформацію про документи на видобуток гравію, глини та піску в річці Латориця, а також відомості про земельні ділянки, які сільрада виділяла на сесіях у 2010-2015 роках.

У відповідь Новодавидківська сільрада запитану інформацію не надала, натомість послалася на вимоги п. 5 ст. 19 ЗУ “Про доступ до публічної інформації”:

“Оскільки інформацію про вашу газету ми не знайшли в жодному офіційному джерелі, то просимо при повторному запиті, якщо такий буде сформовано, надати копії офіційних документів (витяг з ЄДРПУО, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи, виписку з ЄДРПОУ, посвідчення журналістів)”, – зазначено у відповіді на запит.

Лист підписав в.о. сільського голови Адріаном Скибою, який також значиться секретарем ради.

Це вже другий вирок чиновнику за приховування публічної інформації на запит журналіста.  

Як повідомляв ІМІ, Хустський районний суд Закарпатської області визнав винним голову Нижньобистрівської сільської ради, який відмовив головній редакторці газети “Сила народного контролю – Чоп” Ларисі Ступак у доступі до інформації, у скоєнні кримінального правопорушення (злочину), оштрафував на 3,4 тис. грн (звільнено на підставі акту амністії) та зобов’язав відшкодувати судові витрати і витрати на правову допомогу потерпілої у розмірі 7,6 тис. грн.

Це був перший випадок, коли журналістка виграла кримінальне провадження щодо доступу за 171 статтею ККУ.

Liked the article?
Help us be even more cool!