ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Закарпатті місцеві та лісничий блокували журналістам дорогу та погрожували

06.11.2017, 10:46
Фото - скріншот з відео Юрія Чудлая

У селі Лопухово Закарпатської області 2 листопада під час підготовки матеріалу журналістці Ірині Брезі та оператору Юрію Чудлаю невідомі чоловіки заблокували автівку, а також погрожували розбити техніку. Про це у Фейсбуці, а згодом і в коментарі представнику ІМІ в Закарпатській області розповіла Ірина Бреза.

За словами журналістки, вони з оператором готували матеріал для Радіо Свобода про будівництво курорту “Свидовець”. Під час запису синхронів зі спікерами біля місцевого лісу до знімальної групи приїхали чоловіки, які заблокували автівку журналістів, а також погрожували розтрощити техніку. Згодом виявилося, що серед чоловіків був лісничий, тобто – представник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства.

На усне попередження про кримінальну відповідальність за перешкоджання журналістській діяльності чоловіки не реагували. Згодом, зазначила Ірина Бреза, з’ясувалося, що причиною інциденту було те, що місцеві подумали, ніби журналісти готують матеріал про незаконну вирубку лісу і це їм не сподобалося.

Чоловіки, серед яких, виявилося згодом, був і сільський голова Лопухова, пізніше доводили знімальній групі, що вони мали попередити про намір проводити зйомку, а довколишня територія нібито приватна власність.

“За запис синхрону на фоні цього краєвиду у Лопухово нас з Юрій Чудлай сьогодні ледь не побили лісничі із якоюсь бригадою. Екшн був ще той, все зафіксовано. Готуючи матеріал по Свидовцю, ми почали знімати місцевих, вибрали файну картинку у селі. Тут набігли якісь шалені, триповерховий мат - це льогке вступлєніє. Я вже думала, що техніку розтрощать. Виявилось, причина зовсім не у Свидовці, а в тому, що запідозрили нас у зйомках рубок лісу!” – написала Ірина Бреза на своїй сторінці у соцмережі.

Оператор Юрій Чудлай оприлюднив 3 листопада відео події. На відео серед іншого видно, як один із місцевих чоловіків кидається на оператора із палицею. Втім, до фізичного протистояння справа не дійшла.

Представник ІМІ в області рекомендує знімальній групі за фактом події написати заяви до поліції.

Як зазначив медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний, журналістам варто максимально описати всі факти, що мали місце. “Якщо журналісти вбачають ознаки злочину у діях лісників, їм варто максимально описати всі факти, що мали місце та вказати на зв'язок можливих погроз щодо знищення майна зі здійсненням ними законної професійної діяльності”, - сказав юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!