ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Сумщині нечесні політики дискредитують благодійні фонди

02.05.2012, 07:44
На Сумщині під вивіскою громадських організацій діють політики, які збирають гроші під виглядом благодійності на парламентські вибори та підкуповують виборців. Про це йдеться у статті "Країна громадських аферистів" експерта з питань бюджетної політики, директора неурядової організації "Бюро аналізу політики" Олега Медуниці, опублікованій на "Українській правді".

Так, пише у статті автор, у 2010 році три члени Партії регіонів та перший заступник міського голови міста Суми Микола Войтенко заснували благодійний фонд "Сумщина для людей" і збирали гроші на благодійність. Фонд зареєстрували за тією ж адресою, де знаходиться обласний офіс ПР.

Зокрім Войтенка, засновниками фонду були Олексій Мовчан, нині секретар Сумської міськради, Юрій Перепека, депутат Сумської міськради, один із найбільших перевізників міста Суми та Євген Степаненко, керівник КП "Сумижитло", яке обслуговує 80% житлового фонду. Як пише автор статті, Микола Войтенко “на одній із нарад у міськраді роздавав підлеглим листи від цього фонду із проханням перерахувати благодійну допомогу”.

Зараз такого фонду вже не існує, пише автор, але за тією ж адресою вже зареєстрований інший фонд - Сумський обласний благодійний фонд "Сприяння розвитку інфраструктури міста Суми".

“Нещодавно спробували з'ясувати долю скандально фонду. Дивно, але державний реєстратор уже такої контори не знайшов. Натомість за тим же кодом ОКПО, за тією ж адресою – обласний офіс Партії регіонів – знайшовся інший фонд: Сумський обласний благодійний фонд “Сприяння розвитку інфраструктури міста Суми”, - написав Олег Медуниця.

Також автор описує інший випадок: “як “громадська” організація, залякуючи УБОЗом, пропонувала свої платні послуги”. Зокрема, мова йде про Всеукраїнську громадську організацію "Агентство охорони прав виконавців". Як пише Медуниця, представник цієї організації в Сумах, відвідуючи різні публічні заклади, де грає музика: кафе, ресторани, торгові центри, молодіжні клуби, пропонував їхнім власникам захист “від будь яких “наїздів” із боку державних органів, що мають слідкувати за дотриманням права інтелектуальної власності”. При цьому базова плата за такі послуги, згідно із прейскурантом агентства, 50.000 гривень на місяць.

У листі, який пропонувався потенційним клієнтам зазначено: "...відповідно до закону України про авторське право і суміжні права" збір винагороди покладено на нашу організацію...".

“Перечитавши закон, нескладно переконатися в наступному: там ви не знайдете жодного слова про це агентство, а тим паче про покладення на нього зобов'язань "збирати віру".

“Більше того, існує державна установа – ДП "Українське агентство з авторських та суміжних прав", яке офіційно й чесно вже кілька років виконує ті ж функції й стягує за це менше 100 гривень на місяць”, - пише автор статті.

Крім того, автор описав випадок, коли "громадські" активісти роздають подарунки потенційним виборцям. Так, на початку березня 2012 року на Сумщині з'явився керівник благодійного фонду "Ти не один, ми – разом" Олександр Костенко, який роздав подарунки медикам Краснопільського району й одразу ж пообіцяв відвідати іще й мешканців Білопільського району.

Так благодійник витратив щонайменше 187 тисяч гривень на подарунки – автомобіль швидкої допомоги та сумки-укладки для фельдшерів. Плюс іще десь стільки ж на медіа, яких масово звезли в Краснопілля. Разом – не менше 300 тисяч гривень. І це за один раз, пише автор статті.

На запит автора статті щодо цього фонду державний реєстратор дав відповідь, що фонд зареєстрований 12 березня 2012 року за адресою: Соборна 36, офіс 10. Водночас автору не вдалося за згаданою адресою знайти ні керівництва, ні працівників фонду.

“А вже днів за 5 після реєстрації Олександр Костенко, встигши зібрати кількасот тисяч гривень та затвердити програму діяльності фонду, опинився на Краснопільщині. За адресою, де зареєстровано фонд, ані керівництва, ані працівників нам знайти не вдалося. Молоді люди, які перебували в приміщенні, на всі питання відповідали так: “Ми засекречені”. Тим не менш, підозріла щедрість керівника благодійного фонду може пояснюватися дуже просто: перспективою стати кандидатом від влади на цьому мажоритарному окрузі під час наступних виборів”, - пише у статті Олег Медуниця.
Liked the article?
Help us be even more cool!