ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На сьогодні росіяни своїми ІПСО "розхитують" світ – керівник Центру протидії дезінформації

25.01.2023, 18:00
Фото – скрін з відеотрансляції Укрінформу
Фото – скрін з відеотрансляції Укрінформу

Російські інформаційно-психологічні спецоперації (ІПСО), спрямовані на українську територію, були ефективні, ймовірно, у перші дні або ж години повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Потім їхня ефективність різко знизилася. Зараз основні ІПСО спрямовані на західний світ, африканські країни та Близький Схід.

Про це 25 січня на брифінгу “ІПСО: як жити та працювати в епоху інформаційних атак” розповів в.о. керівника Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України Андрій Шаповалов.

Він пояснив, чим ІПСО відрізняється від дезінформації чи плюралізму думок. 

“У ІПСО є точка входу, певні дії і точка виходу. На точці виходу заміряється результат. Вдалося змінити суспільну думку? Змінилися соціологічні рейтинги, настрої або ні? Після цього робиться висновок: на Європу проводиться ІПСО про розкрадання зброї; на Штати – про те, що це не американська війна, що це десь далеко і не треба, бо дорого; Африка, Близький Схід – це голод. Тобто це масштабні кампанії, які керуються з кількох центрів управління. Це системна, велика, тривала робота”, – зазначив Шаповалов.

Він додав, що під час проведення ІПСО росіяни залучають штучний інтелект, створюють певні алгоритми.

За його словами, якщо медійникам здається, що вони самі знайшли якусь новину, інформацію, то потрібно розуміти: “той, хто хотів, щоб ти її побачив, той зробив усе, щоб ти її побачив”.

Як повідомляв ІМІ, 16 січня Головне управління розвідки Міністерства оборони України попередило українських журналістів, що найближчим часом Росія спробує використати їх для проведення інформаційно-психологічних операцій. 

Liked the article?
Help us be even more cool!