ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Рівненщині журналістам не дозволяють наблизитися до місця аварії гелікоптера

30.05.2019, 12:40
Фото – dbr.gov.ua

На Рівненщині військові не дозволяють журналістам наблизитися до місця падіння гелікоптера Мі-8, який розбився в ніч на 30 травня.

Про це повідомляє представниця ІМІ в Рівненській області.

Зараз на місці падіння працюють слідчі територіального управління Державного бюро розслідувань (ДБР).

Як повідомляє представниця ІМІ, журналістів зупиняють приблизно за кілометр-два до місця аварії, не пояснюючи законних причин недопуску. Про недопуск повідомили журналісти телеканалів "UA:Рівне", “Прямий”, "НТН" та “1+1”.

Журналістка телеканалу “Прямий” Лариса Мазуренко розповіла ІМІ, що єдиним поясненням чоловіків у камуфляжній формі було те, що йдуть слідчі дії і журналісти цим діям заважатимуть.

За попередньою інформацією ДБР, у військовій частині А2595 відбувалися планові льотні навчання “День – ніч”. Під час польоту поблизу с. Сестрятин Рівненської області на відстані близько трьох кілометрів від вказаного населеного пункту гелікоптер з невідомих поки причин упав. Загинуло четверо осіб екіпажу.

Медіаюрист Інституту масової інформації Алі Сафаров звертає увагу, що, відповідно до частини четвертої статті 25 Закону України “Про інформацію”, після пред'явлення документа, що засвідчує його професійну належність, працівник засобу масової інформації має право збирати інформацію в районах стихійного лиха, катастроф, у місцях аварій, масових безладів, воєнних дій, крім випадків, передбачених законом.

Медіаюрист погоджується що випадки, передбачені законом, можуть бути обумовлені, зокрема, необхідністю збереження речових доказів на місці події, або через інші обставини, передбачені законом.

“У будь-якому разі журналісти мають право вимагати відповіді, на підставі якої саме норми закону їм відмовлено в допуску на місце події. Відсутність посилання на конкретні законні підстави можна розцінювати як обмеження прав журналістів”, - зазначив Сафаров.

Недопуск має бути обґрунтованим на положеннях закону, каже медіаюрист. Відсутність пояснення з посиланням на закон є неприйнятним. Інша справа, що варто запитувати про підстави недопуску не рядового патрульного, який не знає, чому він там стоїть, а хоча б когось з офіцерів.

“Треба запитати контакти офіцера, який керує очепленням, – підсумовує Алі Сафаров. – Якщо не надають контакти,  якщо не пояснюють, на підставі чого саме обмежено доступ журналістам, – тоді можна визначати це незаконним втручанням у діяльність журналістів і писати заяву по статті 171 про перешкоджання діяльності журналіста”.

Liked the article?
Help us be even more cool!